Almanya Parlamentosundan burka yasağı kararı

Almanya Parlamentosundan burka yasağı kararı

Alman parlamentosu, kamuda tüm yüzü örten burkayı (çarşaf) yasaklamak için harekete geçti. Buna göre, Müslüman memurlar, hâkimler ve askerler işyerinde çarşaf giyemeyecek.

Almanya'daki alt meclis üyeleri, tüm yüzü örten burkayı (çarşaf) kısmen yasaklayan bir yasayı onayladı.

Çarşaf yasağı tasarısı onay için üst meclise gönderildi. Yasaya göre Müslüman memurlar, hâkimler ve askerler işyerinde çarşaf giyemeyecek.

Almanya’daki sağ partiler ise kamusal alanda da burka yasağı için hükümete baskı uyguluyor. Sağ kanat partiler, Almanya'nın da tıpkı Fransa'da 2011 yılından bu yana yürürlükte olan kamuya açık yerlerde çarşaf giyme yasağını hayata geçirmesini istiyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Angela Merkel tam yüz peçe yasağı çağrısında bulunarak bunun yasal olarak mümkün olduğunu ve bu tür giyimlerin ülkesine uygun olmadıklarını belirtmişti.

Merkel, “Tüm yüzü kapatan örtü yasaklanmalıdır ki bu yasal olarak mümkün. Yüzü göstermek yaşam tarzımızın bir parçasıdır. Yasalarımız, onur kodları, aşiret gelenekleri ve şeriat kanunlarından önce gelir. Yüzünü göster. Tüm yüzü kapatmaya izin verilmez ve yasaklanmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Şubat ayında Bavyera Eyaleti, kamu binaları, okullar, üniversiteler ve sürüş sırasında tam yüzü örtünmeyi yasaklama planlarını açıklamıştı.

Fransa, Avusturya, Belçika ve Türkiye’de bazı kamusal alanlarda kadınların çarşaflı çalışması yasak. Yasağı destekleyen yasalar Hollanda'da devam etmekle birlikte, yerel yasaklar Danimarka, Rusya, İspanya ve İsviçre de dâhil olmak üzere diğer ülkelerde de uygulanıyor. (Ahmet Salim Çakar- İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.