Almanya: Rus muhalif Navalni’de Novichok tespit edildi

Almanya: Rus muhalif Navalni’de Novichok tespit edildi

​Alman hükümeti Berlin’de tedavi gören Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'den alınan örneklerde Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen sinir gazı Novichok maddesine rastlandığını açıkladı.

Almanya Hükümeti, zehirlendiğine dair bulgularla başkent Berlin'e getirilerek tedavi altına alınan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'den alınan örneklere yapılan testlerde, Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen sinir gazı Novichok tespit edildiğini açıkladı.

Başbakan Angela Merkel’in Sözcüsü Steffen Seibert yaptığı açıklamada, özel bir Alman askeri laboratuvarında yapılan testlerde, "Novichok grubundan kimyasal sinir gazının, şüpheye yer bırakmayacak şekilde" tespit edildiğini söyledi.

Almanya’nın Rusya'dan "acil bir açıklama" talep ettiğini de ifade eden Seibert, test sonuçları ile ilgili Berlin'in NATO ve Avrupa Birliği'ndeki (AB) ortaklarına bilgi vereceğini kaydetti.

Kremlin Sarayı, Almanya'nın söz konusu açıklamalarının ardından, olayın tamamen açığa çıkarılması için Rus Hükümetinin Berlin'le "eksiksiz bir iş birliğine" hazır olduğunu duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha önce Navalni'ye yönelik "zehirleyerek öldürme teşebbüsünü" sert bir biçimde kınamış ve Moskova'dan olayın aydınlatılmasını talep etmişti. 

Novichok, 2018'de İngiltere'de çift taraflı bir Rus ajanına ve kızına karşı da kullanılmıştı. Ölümcül sinir gazı grubundan olan Novichok, Sovyet ordusu tarafından 1970'lerde ve 1980'lerde geliştirildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.