Almanya’da açık cami günü etkinliği

Almanya’da açık cami günü etkinliği

Almanya’da 20 yıldan beri uygulanarak gelenek haline getirilen ‘Açık Cami Günü’ etkinlikleri kapsamında yaklaşık bin cami, Müslüman ve gayr-ı müslim ziyaretçilere kapılarını açtı.

Almanya’da, 20 yıldan beri uygulanarak gelenek haline getirilen ‘Açık Cami Günü’ (Tag der offenen Moschee) etkinlikleri kapsamında yaklaşık bin cami, 3 Ekim Pazartesi günü Müslüman ve gayr-ı müslim ziyaretçilere kapılarını  açtı.

İlk olarak 3 Ekim 1997 yılında gerçekleştirilen Açık Cami Günü (ACG), Almanya’da bulunan çeşitli milletlere mensup İslamî cemaatler tarafından ve ortalama bin caminin katılımıyla düzenleniyor.

Her yıl yaklaşık yüz bin kişinin Almanya genelinde proje kapsamındaki camileri ziyaret etmesine fırsat sunan bu proje, Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de farklı tarihlerde benzer şekilde organize ediliyor. 

ACG’de her yıl farklı bir temanın işlendiği ACG etkinliklerinin bu yılki teması ‘Hicret, imkan ve fırsattır’ olarak belirlendi.

Hicri Yılın başlangıcına denk gelen bu yılki ACG’de seçilen tema, Hz. Muhammed (sav) ve ashabının Mekke’den Medine’ye hicret etmesi ve Medineli Ensar tarafından kardeşçe karşılanmalarından hareketle, günümüzde de her şeyini bırakıp yurtlarını bırakarak başka diyarlara göç etmek durumunda kalan başta Suriyeliler olmak üzere dünyanın bir çok yerinde yaşanan mülteci sorunları ele alınarak, onlara yardımcı olmanın önemi anlatılacak.

ACG kapsamında Almanya’nın Wiesbaden kentinde bulunan ve aralarında Vahdet Camsinin de bulunduğu 10 cami projeye katılarak kapılarını ziyaretçilere açtı.   

Wiesbaden’de Afgan, Hint, Marocco, İran, Bosna, Kosova, Somali ve Türkiyeli Müslümanların devam ettiği 10 caminin yetkilileri, ziyaretçileri en iyi şekilde karşılayarak ağırlama gayretinde bulundular.

Okul öğrencilerinden Vahdet Camiine ziyaret

Öte yandan Avrupa’nın genelinde her eğitim-öğretim yılının ilk ayında, okul öğrencileri kiliselere götürülerek, öğretmenleri ve Hristiyan din adamları tarafından Hristiyanlık dini tanıtılıyor.

Bu kapsamda Almanya’nın Wiesbaden şehrindeki bir okulun öğrencileri arasında bulunan bir Müslüman kız öğrenci, sınıfça götürüldükleri kilise ziyaretinden sonra öğretmeninden kendilerini camiye de ziyarete götürmesini istedi. Öğretmen öğrencisinin isteğini kırmayarak topluca Vahdet Camisini ziyaret ettiler.

Camide görevli bayan öğreticiler tarafından karşılanan öğrencilere caminin müştemilatı gezdirilerek, mekanda yapılan ibadetler ve dini vecibeler anlatıldı. Oldukça etkilendikleri gözlenen ziyaretçi öğrenciler, camiden memnuniyetle ayrılırken, bir Cuma gününde gelip, yapılan toplu ibadeti görmek istediklerini ifade ettiler.

İLKHA



















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.