"Almanya'da İslam düşmanlığı yaşanıyor”

"Almanya'da İslam düşmanlığı yaşanıyor”

İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici "Almanya'da hep birlikte mücadele etmemiz gereken bir İslam düşmanlığı yaşanıyor.” dedi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, camilere yönelik saldırılarla Türkler ve Kürtler arasındaki çatışmaların Almanya'ya taşınmak istendiği şeklindeki iddiaları reddederek "Almanya'da hep birlikte mücadele etmemiz gereken bir İslam düşmanlığı yaşanıyor.” dedi.

Almanya'daki Müslümanlara ait çatı örgütlerin temsilcileri, camilere yönelik saldırılar sonrasında Alman siyaset ve toplumunun yeterince dayanışma göstermemesini eleştirdi. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve İslam Konseyi tarafından perşembe günü konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek "güvenlik kurumları ve siyasetçilerden daha fazla destek beklediklerini” ifade etti. Mazyek, saldırıların Türkiye'nin Afrin operasyonu ile hiçbir bağlantısının bulunmadığını belirtti.

DİTİB Dış İlişkiler Müdürü Zekeriya Altuğ da "utanç verici bu saldırıların siyasetçiler ve sivil toplum tarafından koşulsuz bir şekilde açıkça ve yanlış anlaşmaya meydan vermeksizin kınanmasını beklediklerini” vurguladı. Altuğ, bu yılın başından beri Almanya’da camilere yönelik 27 saldırının tespit edildiğine dikkat çekti. İçişleri Bakanlığının verilerine göre, Almanya'da 2017 yılında Müslümanlara ve Müslümanlara ait kuruluşlara yönelik toplam bin 69 saldırı kayıtlara geçmişti.

Mazyek, Kesici ve Altuğ, saldırıların ardından "Türklere ait kuruluşlar” ifadesinin kullanılmasını da eleştirdi. "Bir cami bir Alman kuruluşudur” diyen Mazyek, bir caminin cemaatinin Türk veya Arap kökenli olduğu için daha az korunmaya değer olmadığını vurguladı.

DW'nin haberine göre hafta sonunda Berlin'de Koca Sinan Camii kundaklanmış, Schleswig-Holstein eyaletinin Itzehoe kentinde de bir caminin camları kırılmıştı. Bunun yanı sıra Baden-Württemberg eyaletinin Lauffen kentinde de bir camiye molotof kokteyli ile saldırı düzenlenmişti. Salı sabaha karşı da Köln kentinde DİTİB'e bağlı Kalk Eyüp Sultan Camii'nin duvarına Afrin ile bağlantılı sloganlar yazılmıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler