Almanya'nın Köln Merkez Camii’nde dışarıdan ilk ezan okundu

Almanya'nın Köln Merkez Camii’nde dışarıdan ilk ezan okundu

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Köln kentinde, DİTİB’e bağlı Köln Merkez Camii’nde dışarıdan ilk kez akşam ezanı okundu.

Cami imamı Naci Şengül tarafından, cami külliyesinin avlusunda okunan ezanın sesi Köln semalarından yankılandı.

Dünyayı kasıp kavuran Coronavirus salgınından dolayı Müslümanlara moral olsun diye son iki haftadır Avrupa genelinde camilerde dışardan ezan okunmasına müsaade ediliyor.

Okunan akşam ezanından sonra açıklamada bulunan Almanya Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Genel Başkanı Kazım Türkmen, Coronavirus salgınının dünyanın her bölgesinde siyasi, sosyal ve ekonomik değişimlere sebep olduğunu söyledi.

Türkmen, “Bunlardan bir tanesi de toplumsal hoşgörü ve birlikte yaşama konusunda toplumun farklı kesimlerinde olumlu duyarlılık meydana getirdi. Bugün Almanya’nın 70-80 camisinde canlı bir şekilde açıktan ezan okunuyor. Yıllardır Müslümanların hasretini duyduğu kendi kimliğini burada kabul ettirme anlamında Müslümanlar Almanya’nın parçasıdır tartışmaları içerisinde yerini buldu. Bugün özel zamanlardan bir tanesini yaşamış olduk. Zaman zaman sosyal medya üzerinden vatandaşlarımız ezan okunan yerlere gelip özensiz ve dikkatsiz bir dil kullanma ihtimali olabiliyor. Vatandaşlarımızın bu konuda içinde bulunduğumuz toplumun hassasiyetlerine dikkat etmelerini arzu ediyoruz. Bu manada içinde bulunduğumuz Hristiyan toplum, bugünlerde kendileri de çok özel günlerini yaşıyor. Paskalya tatili dediğimiz tatilin arifesindeyiz. Perşembe gününden pazar gününe kadar matem günlerini yaşayacaklar. O nedenle empati göstererek bu matem günleri dediğimiz insanların kendi matemini yaşamayı arzu ettiği bu günlerde, bize Almanya’da gösterilmiş olan bu duyarlılığa karşılık vermek, Cuma ve cumartesi günleri açıktan okumak iznimiz olmasına rağmen Hristiyanların matem günlerine bir empati olarak açıktan ezan okumayacağız.” dedi.

İLKHA


Almanya'nın Köln Merkez Camii’nde dışarıdan ilk ezan okundu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.