Almanya’nın Saksonya Eyaleti'nde Kutlu Doğum etkinliği

Almanya’nın Saksonya Eyaleti'nde Kutlu Doğum etkinliği

Almanya’nın Saksonya Eyaleti'ne bağlı Leipzig şehrinde faaliyet gösteren Takva Camii'nin organizasyonuyla Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi.

Leipzig şehrinde bu yıl 9'uncusu düzenlenen Kutlu Doğum etkinliğine farklı çevrelerden birçok kişi katıldı.

"İnsanlığın Bayramı", "O'nu anmayan hiç bir gönül kalmasın", mottosuyla düzenlenen Kutlu Doğum programında önemli mesajlar verildi.

Almanca ve Türkçe sunulan programa Saksonya Eyaleti'nde ve Leipzig şehrinde yaşayan Müslümanlar yoğun ilgi gösterdi. Leipzig halkına açık olan programa Takva Camii tarafından özel olarak davet edilen konuklar da vardı. Bunların arasında; Leipzig Emniyet Müdürü Bernd Merbitz, Leipzig Belediyesini temsilen Stojan Gugutschkow, Thomas Kilisesinden Rahibe Britta Taddiken ve  bu sene ilk olarak da Saksoyona Eyaleti uyum Bakanı Petra Köpping yer aldı. Ayrıca İslami cemiyetler arasında Chemnitz DiTiB Camii, Dresden DiTiB Camii ve Leipzig DiTiB Camii yönetim kurulu başkan, üyeleri ve hocaları katılım gösterdi.

Programın açılışı, Takva Camii İmamı Nebi Kurt'un Kur’an-ı Kerim tilaveti ile yapıldı. Daha sonra farklı dillerde Hz Muhammed için bestelenen ilahiler seslendirildi. Ardından, 9 yılın Kutlu Doğum etkinliklerini içerren bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinliğin ilk konuşmasını Takva Camii Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kahriman yaptı. Kahriman Türkçe, Almanca ve Kürtçe olmak üzere üç dilde misafirleri selamladı.

Takva Camii adına günün anlam ve önemine binaen Prof. Dr. Omar Kamil Almanca bir konuşma yaptı. Daha sonra Saksonya Eyaleti Uyum Bakanı Petra Köpping kürsüye davet edildi. Köpping, kendisi kürsüye çıkarken söylenen Almanca ilahinin sevindirici olduğunu belirtti.

Köpping, "İki nokta çok hoşuma gitti. Birincisi kızların kendi dillerinde (Türkçe) söylemeleri, ikincisi ise Almanca söylemeleri. Bu şekilde ben de söylediklerini anlayabildim." dedi.

Bu girişten sonra Köpping, "Esselamu Aleykum" diyerek konuşmasına başladı ve sözlerine şöyle devam etti:

"Kutlu Doğum programına davet edilmem beni çok sevindirdi. Saksonya'da İslami cemiyetler ile iyi ve güvenilir bir irtibatın oluşumu benim için çok önemli bir husustur. Çünkü bu cemiyetler bizim için önemli temas ve çaba noktalarıdır. Ayrıca kendi ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve bize gelen İnsanlar için de geçerlidir. Bu cemiyetlerde insanlar, kaybedilen memleketlerinden ufak da olsa bir parça buluyor ve aynı kaderi paylaşan insanlarla bir araya geliyorlar. Bu katılımımla sizlere şunu söylemek istiyorum. Sizler hoş geldiniz ve bizler sizin etkinliklerinizi saygılıyla kabul ediyoruz."

Daha sonra Thomas Kilisesi sorumlu rahibesi Britta Taddiken kısa bir selamla konuşması yaparak, "Takva Camii tarafından gelen her davet bizleri memnun ediyor. İleriki zamanlarda Takva Camii’ni gelip ziyaret etmek istiyorum." dedi.

Bu sene bir ilk olarak, Ravza Sema ekibi programa davet edildi. İki kişilik Sema gösterisi katılımcılar tarafından çok beğenildi.

En son 2015 yılında programa katılan Saksonya Emniyet Müdürü Bernd Merbitz ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Her zaman sizlerden bir şeyleri öğrenmeniz beklenir. Aslında bizim sizlerden öğreneceğimiz çok hususlar var. Bir birimizi tanıyabilmek için bu önemli. Güller sevgiyi, barışı, mutluluğu temsil eder. Ben de bu dileklerle sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca Takva Camii’ni en kısa zamanda ziyaret etmek istiyorum." diye belirtti.

Merbitz'in konuşmasından sonra, kendisine verilen güle karşılık, mavi renkte yanıp sönen bir kalemi hediye etti. Bu hediyeleşme, Leipziger Volkzeitlung isimli gazete de yer buldu. Leipzig şehrinin 120 yıldan bu yana faaliyette olan Leipziger Volkszeitung (Leipzig Halk gazetesi) Kutlu Doğum programı ile ilgili bir de makale yayımladı.

Leipzig belediyesinde Göç ve Bütünleşme (entegrasyon) Bölümünde görev yapan Stojan Gugutschkov da kısa bir selamla konuşması yaparak, Takva Camii'nin uzun yıllardır, Leipzig şehrinde faydalı işler yaptığını ve bu konuda belediye olarak bu beraberlikten dolayı memnun olduklarını söyledi.

Daha sonra programda bir konuşma yapan Takva Camii adında Muhammet Seçkin, Avrupa’da Müslümanların üstüne düşen hususları anlatarak, komşuluk hakkına değindi.

Seçkin, “Leipzig şehrinde bizler nasıl ki insanlığa faydası olan faaliyetleri yapıyorsak,  komşuluk haklarını da göz arda etmemiz gerekiyor. ‘Cebrail bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki; ben (Allah Teâlâ) komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim.’ Hadis-i Şerifle komşuluk konusuna dikkat çekti.” dedi.

Etkinlik, Takva Camii İmamı Nebi Kurt kapanış duasıyla son erdi. (İLKHA) 


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.