Antepfıstığı rekolte tahmini eğitimi düzenlendi

Antepfıstığı rekolte tahmini eğitimi düzenlendi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Borsası işbirliğiyle " Antepfıstığı Rekolte Tahmini Eğitimi" düzenlendi.

Gaziantep Ticaret Borsasında (GTB) , " Antepfıstığı Rekolte Tahmini Eğitimi" düzenlendi. Gerçekleştirilen eğitime, antepfıstığı üretiminin yapıldığı Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Siirt gibi çeşitli illerden gelen çok sayıda sektör temsilcisi ve teknik görevli katıldı.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, antepfıstığında sağlıklı rekolte tahmininin, sektörün ileriye dönük planlarına ve yatırımlarına pozitif etki sağlayacağını söyledi.

Antepfıstığı ortak akıl heyetinin iki yıldır sürdürdüğü çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirten Tiryakioğlu, Antepfıstığında sağlıklı rekolte tahmininin ileriye dönük planlamalara yön vereceğini kaydetti.

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, antepfıstığı ile ilgili son iki yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmaların artık meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

GTB’nin girişimleriyle oluşturulan "Antepfıstığı Ortak Akıl Heyetinin,  sürdürdüğü çalışmalarda önemli mesafeler kat edildiğini vurgulayan Tiryakioğlu, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’in değerli katkılarıyla kültürel ürünümüz antepfıstığının korunması ve üretimin arttırılmasına yönelik son dönemlerde ciddi adımlar atılmaya başlandı. Geçen yıl şehrimizde ve Ankara’da yapılan toplantılarda antepfıstığı için bir yol haritası belirlendi. Bunun ilk maddesi de antepfıstığında sağlıklı toplam ürün tahmini yapılması yönündeydi. Bu görüşmelerde bölgedeki antepfıstığı üretimi yapılan illerdeki teknik personellerle ortak bir metot üzerinde çalışılması fikri benimsendi. Bugün bu metodu sizlerle paylaşacağız.”ifadelerini kullandı.

Antepfıstığı üretiminde rekolte tahmininin bir çok sektörü doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayan Tiryakioğlu, “Antepfıstığında bir yıl sonraki rekolteyi tahmin edemezsek ileriye dönük planlamalarımıza da doğru yön veremeyiz diyerek, “Bu nedenle tahmin çalışmaları üretici ve işletmeciler kadar bu sektörle bağlantılı diğer tüm iş kollarını da yakından ilgilendirmektedir.”şeklinde konuştu.

İleriki 7-8 yıl içerisinde 300-400 bin tonların oluşacağı bir rekolte öngördüklerini aktaran Tiryakioğlu, “Önümüzdeki süreçte sizlerin desteğiyle geliştirilecek yeni tahmin metodunun sektöre çok daha net fikirler vereceğine inanıyorum. Şehrimizde ve bölgemizde antepfıstığı üretimi her geçen gün artıyor. Bunun mutlaka alt yapısını şimdiden oluşturmak zorundayız. Rekolte tahmini, işletme,  hijyen ve depo altyapısı gibi önemli unsurları şimdiden tamamlayarak geleneksel yöntemleri sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknolojiye dönüştürmemiz gerekiyor.”diye konuştu.

Antepfıstığı ile alakalı son iki yıldır önemli bir lobi faaliyeti sürdürüldüğüne dikkat çeken Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan ise toplantıda rekolte tahmin çalışmaları konusunda izlenilecek yol haritası hakkında bilgiler verdi.

Rekolte tahmin metodu konusunda antepfıstığı üretimi yapılan tüm bölge illerle ortak hareket edileceğini aktaran Aslan, yeni metodun fındıkta uygulanan metotla aynı olacağını dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı Birim Koordinatörü Ercan Türktemel de, geçen yıl sürdürülen ortak toplantılar çerçevesinde antepfıstığı eylem planı oluşturulduğunu hatırlatarak, bu plan doğrultusunda ilk hedeflerinin doğru rekolte tahmini olduğunu söyledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.