Arapçaya İslam medeniyetinin lisanı olarak bakıyoruz

Arapçaya İslam medeniyetinin lisanı olarak bakıyoruz

​Mardin’de, "18 Aralık Dünya Arapça Günü" düzenlenen programla kutlandı. Programda konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Arapçaya İslam medeniyetinin lisanı olarak baktıklarını söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) "18 Aralık Dünya Arapça Günü" nedeniyle program düzenledi. Üniversite rektörlük binasında bulunan konferans salonunda yapılan ve sunumu ile konuşmalar dâhil Arapça yapılan program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programda Arapça bir konuşma yapan Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Arapçaya İslam medeniyetin lisanı olarak baktıklarını söyledi.

Rektör Ağırakça, "Biz Arapçaya İslam ümmetinin dili, İslam medeniyetinin lisanı olarak bakıyoruz. İslam tarihi boyunca Türkler, Persler, Hintliler, Kürtler ve Arap olmayan diğer milletler İslam dinini kabul ettikleri tarihten itibaren medeniyetimizin verileri arasında yer alan eserlerinin büyük bir kısmını kendi ana dilleriyle değil ilmi ve akademik bir dil olan Arapçayla telif etmişlerdir." diye konuştu.

Dünya Arapça Günü’nü 6’ncı kez kutlamanın heyecanını yaşadıklarını kaydeden Ağırakça, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Yürütme Kurulunda, 08 Ekim 2012 tarihinde alınan karar üzerine tüm dünyada ilan edilen 18 Aralık Dünya Arapça Günü’nü 6. kez kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Arapça, Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in dili olması hasebiyle geniş kullanım bulduğu dini terminolojinin yanı sıra kültür, edebiyat, medya ve sağlık gibi birçok sektörde en çok aranan temel diller arasında olup, Bereketli Hilal boyunca Atlantik Okyanusu'na kadar ulaşan geniş bir alanda etkin varlığını devam ettiren dünyanın sayılı dillerinden biridir. Nitekim çoğunluğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan 450 milyondan fazla kişi tarafından konuşulan ve Birleşmiş Milletlerin altı resmi dilinden birini oluşturan ve dünya genelinde Müslümanlar için vahiy dili olarak kabul gören Arapça, kültür ve medeniyet mirasımızın da dili olması bakımından yeni nesiller tarafından öğrenilmesi kaçınılmaz bir dildir. Arapçanın, Türkiye’de öğretilmesi ve öğretiminin geliştirilmesi adına Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde bu dilde eğitim hizmetinin verildiği fakülte ve eğitim programlarıyla çok büyük gayret ortaya koymakta ve 18 Aralık Dünya Arapça Günü’nün kamuoyuna duyurulması ve Arapçanın daha yaygın bir şekilde gündemde kalması için aktif çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle 18 Aralık Dünya Arapça Gününün, Arapça eğitim öğretimi adına ülkemiz genelinde hayırlı ve kapsamlı neticelere vesile olmasını diliyorum."

Program, yapılan konuşmanın ardından hediye takdimlerinin ardından sona erdi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.