Asgari ücret en az 2 bin 500 TL olmalı

Asgari ücret en az 2 bin 500 TL olmalı

Hak-İş Batman İl Başkanı Bünyamin Söğüt, asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması gerektiğini söyledi.

Asgari ücretle çalışan işçilerin gözü kulağı yılbaşından önce gelecek zam müjdesinde. Asgari ücretin açlık sınırının üzerinde olmasını isteyen Hak-İş Batman İl Başkanı Bünyamin Söğüt, yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretin 2 bin 500 liradan az olmaması gerektiğini kaydetti.

Bu durumda işverenlerin de desteklenmesini talep eden Söğüt, “Vergide, SSK ücretlerinin aşağıya çekilmesi gerekiyor ve işverenin tam olarak desteklenmesi lazım.” dedi. Asgari Ücret Komisyonunda Hak İş’in bulunmadığını belirten Söğüt, Türk İş’in bir maddeyle devamlı komisyonda bulunmasıyla ilgili bir kanun olduğunu söyledi.

Asgari ücretlilerin artık geçinemez duruma geldiğini belirten Söğüt, “Bu kanun o kadar yersiz bir kanun ki diğer sendikalardan da temsilci olması gerekirken sadece Asgari Ücret Komisyonu’nda Türk İş görüş vermeye çalışıyor. Asgari ücret bu son dönemde enflasyonun yükselmesi, insanların alım gücünün bir şekilde çok kısıtlanmasından dolayı müthiş bir kaos yaratıldı.  En son enflasyon yüzde 25’lere yükseldi ve gerçekten insanların alım gücünü, mutfak masraflarını, her şeyi geriye çekti. Dolayısıyla bundan dolayı insanlar artık eskisi gibi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Şu anda Türk İş’in asgari ücret 2 bin lira olsun diye bir söylemi var. Açlık sınırı zaten 2 bin liranın üzerinde. 2 bin lira asgari ücretle çalışan arkadaşlara çok az. Çünkü her şey ortada. Verilen zamlar çok çok geriye gitti. Asgari ücretin daha da aşağısına geldi. Dolayısıyla ben asgari ücret 2 bin lira olursa bunun çok yetersiz olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

“İnsanca yaşam onların da hakkıdır”

Asgari ücretle çalışanların insani bir şekilde yaşayabilmeleri, normal şartlarda hayatlarını sürdürebilmeleri için asgari ücretin 2 bin 500 liradan aşağı olmaması gerektiğini vurgulayan Söğüt, “Bizim gönlümüzden geçen rakam bu. Elbette ki şu da bir gerçek, enflasyonunun yükselmesi asgari ücreti bu rakamlara kadar götürüyor. Ocak ayında asgari ücret bu rakamlara yaklaşmazsa insanların alım gücü eskisinden daha aşağıya çekilecek. Asgari ücret 2 bin lira da olsa, 2 bin liranın altında da olsa veya 2 bin liranın üzerinde de olsa insanların alım gücü gerçekten çok zayıfladı ve neredeyse insanlar evlerine götürdükleri ekmeğin yarısını götürmeye başladılar. İnsanlar yüzde 50 gibi bir zarara uğradılar. Bunun için asgari ücretin 2 bin liranın üzerinde olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de artık bu mantığın ortadan kaldırılması gerekiyor”

Söğüt, son olarak şunları söyledi: “Bizim karşımıza daima tehdit olarak ‘bu rakamı ödeyemeyen işverenlerin işçileri işinden çıkartması’ çıkarılıyor. Bir şey zamlandıysa ‘ben işçi çıkaracağım’ mantığı daima vardır. Türkiye’de artık bu mantığın ortadan kaldırılması gerekiyor. Kamuda çalışanların o kadar israfları var ki onlar üzerinden tasarruf yapılmıyor, işçinin aldığı maaş üzerinden tasarruf yapılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla bu durum da bizi çok üzüyor. İşçiyle işveren bir bütündür.”

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.