Atalay: Saldırıyı yapanlar El Muhaberat`la bağlantılı

Atalay: Saldırıyı yapanlar El Muhaberat`la bağlantılı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay`ın Reyhanlı ilçesindeki saldırıları yapanların El Muhaberat`la bağlantılı olduğunu söyledi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay`ın Reyhanlı ilçesi Atatürk Meydanı ve yaklaşık 5 dakika ara ile Postane binası önündeki 2 ayrı patlamanın meydana geldiğini söyledi. Atalay, "Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye`deki rejim yanlısı El- Muhaberat örgütü ile irtibatlı oldukları belirlenmiştir." dedi.

Hatay Valiliği`nde düzenlenen basın toplantısında patlamaya ilişkin açıklamalarda bulanan Atalay, olayda büyük çoğunluğu Türk vatandaşları olmak üzere 43 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 100`ü aşkın kişinin tedavilerinin ayakta yapıldığını ve 53 vatandaşın ise tedavilerinin sürdüğünü ifade eden Atalay, "Bu meydan vatandaşlarımızın çok yoğun olarak bulunduğu bir yer. Cumartesi öğleden sonra; onun için maalesef çok fazla can kaybı ve yaralımız var. Yaralılarımız civar illere; Ankara ve İstanbul`a sevk edildi. Ambulans uçaklarda dahil bütün imkanlar seferber edildi. İdari makamlar ve güvenlik güçleri tarafından gerekli önlemler alınmış. Olayda hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmaları sürdürülmektedir. Şu ana kadar 18 kişinin kimlikleri belirlendi." diye konuştu.

Olayın faillerinin tespiti ile ilgili çalışmaların ise büyük oranda tamamlandığını vurgulayan Atalay, "Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye`deki rejim yanlısı El- Muhaberat örgütü ile irtibatlı oldukları belirlenmiştir. Plaka tespitleri yapılmıştır. Menfur hadisenin Suriye muhalefeti ve Hatay`daki Suriyeli sığınmacılarla bir ilgisin olmadığı anlaşılmıştır. İlgili birimler faillerin yakalanması için gerekli çalışmaları yürütmektedir. Hayatını kaybedenlere Allah`tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar dileriz." diye ifade etti.

İlgili bakanlar ve bütün birimlerin seferber olduğunu ve yapılması gereken bütün çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Atalay, "Bu acı olay hepimizi çok üzdü. Reyhanlı ilçesi Suriyeli sığınmacılara en fazla kucak açan yerdir. Zaten büyük kısmı akrabadır. Dolayısı ile bu olayın meydana gelmesi kabul edilemez. Şiddetle kınıyoruz. Gereken yapılacak. Failleri de yakalanacak, cezaları verilecek. Çalışmalarımızı burada sürdürüyoruz." değerlendirmesini yaptı. Atalay, bir soru üzerine patlamanın iki araçta yaşandığını belirtti.

Olayla ilgili açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler ise üçüncü bir patlamaya ilişkin iddialara, "Bu bir apartmanın girişindeki mazot tankındaki kaynak işlemi. Bu bir patlama olarak yansıtıldı. Başkacada bir patlamada yok. İki noktada, iki bomba yüklü aracın patlamasıdır, bu olayın meydana gelmesine sebep olan. Olayın faillerine ilişkin tespit işlemleri büyük ölçüde tamamlandı. Olayı gerçekleştiren örgüt ve bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi. Bunların Suriye`deki rejim yanlısı örgütlerle ve oradaki istihbarat örgütleriyle irtibatlı oldukları tespit edildi. Malumunuz geçtiğimiz Cilvegözü`nde de benzeri bir çalışmayı polisimiz süratle geliştirmişti. Ancak olayın hemen sonrasında maniplasyon amaçlı ve olayı bazı örgütler üzerinden, onlar gerçekleştirmiş gibi farklı bir ortam oluşturmaya ve özellikle beli kesimler üzerinde tahrikler ve provokasyonlar yapılmaya çalışılmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuda hassas olmalarını istiyoruz. Olayın Suriye`deki muhaliflerle özellikle Türkiye`deki Suriyeli sığınmacılarla kesinlikle bir ilgisi yoktur." dedi.

Toplantıya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve diğer ilgililer katıldı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise daha önce olayla ilgili ``Örgüt ve bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi.`` açıklamasında bulunmuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.