Atıklar geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor

Atıklar geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor

Gaziantep’te doğal kaynakları korumak ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla geri dönüşüm çalışmaları aralıksız sürdürülüyor.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi” kapsamında Şahinbey Belediyesi  değerlendirilebilir atıkları geri dönüşüme kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Şahinbey Belediyesi ve Çevre Temizlik Müdürlüğünce başlatılan çalışmalar kapsamında Şahinbey ilçesi genelinde belirlenen noktalara bırakılan atık toplama kumbaraları ilçenin geleceği için önemli rol oynuyor. Ayrıca Şahinbey Belediyesi “Bankam Atık Projesi” ile evlerindeki atıkları getiren vatandaşlara çeşitli hediyeler veriyor.

Şahinbey Belediyesi başlattığı “Şahinbey’de Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Projesi” kapsamında da bugüne kadar toplamda 110 bin 601 ton ambalaj atığı toplanırken günlük ortalama 120 ton ambalaj atığı toplanarak geri dönüşüme kazandırılmış oluyor. 

Atık çalışmaları ile ilgili Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, toplanan atıkların geri dönüşümü ile 11 milyon kilogram sera gazı, 505 milyon kilovat enerji, 1.5 milyon metreküp su, 77 bin metreküp fuel-oil, ve 266 bin metreküp depolama alanı tasarrufu sağlandığı belirtildi.

755 bin ağacın kesilmekten kurtarılarak 1.5 milyon kişinin bir günlük oksijen ihtiyacının karşılanmış olduğu belirtilen açıklamada, küresel ısınmanın en büyük etkenlerinden olan karbondioksit gazının 17 milyon kilogramının atmosferden emilimin sağlandığı bildirildi.

Geri dönüşümle ilgili Balıklı, Yeşil Vadi Parkı, Yeşil Su, Gaziantep Üniversitesinde, eski sinema önünde stantlar kurularak bilgilendirme çalışmalarında bulunulduğu ve stantlarda vatandaşlara not defteri, karton şapka, bilgilendirme broşürleri ve sıvı sabun dağıtımı yapıldığı ifade edildi.

Çevreci kedi karakteriyle birlikte 2 bilgilendirme personelinin hazır bulunduğu stantta “geri dönüşüm nedir? Geri dönüşen malzemeler nerelerde kullanılır? Hangi noktalarda biriktirme yapılıyor?” gibi konular hakkında vatandaşlar bilgilendirildiği kaydedildi.

Okullarda yapılan bilinçlendirme toplantılarında 131 bin 703 öğrenciye 10 bin 500 adet yeşil düdük, 305 okul ve 142 kamu kurumuna toplamda bin 150 adet sıfır atık seti dağıtıldığı, okullara ayrıca geri dönüşüm kapsamında 10 bin litre sıvı sabun, 10 bin litre yüzey temizleyici, öğrencilere 110 bin adet Şahincan boyama kitapçığı dağıtıldığı belirtildi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise geri dönüşüm ve çevre bilincinin aşılanması noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Tahmazoğlu, “Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’nde belirtilen ve 2023 hedefi olarak gösterilen atığın geri dönüştürülmesini hedefini yakalamış bulunmaktayız. Sıfır atık israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.” dedi. 


Atıklar geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor

Atıklar geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.