Avrupa’da Yetimlerle Dayanışma Gecesi düzenlendi

Avrupa’da Yetimlerle Dayanışma Gecesi düzenlendi

Uluslararası İnsani Yardım Kuruluşu Avrupa Yetim Der’in düzenlediği Yetimlerle Dayanışma Gecesi Avrupa’nın dört bir yanında yaşayan hayırseverlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Almanya’nın Wiesbaden Şehri yakınlarında Avrupalı hayırseverlerin katıldığı Yetimlerle Dayanışma Gecesine HÜDA PAR Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, Avrupa Alimler Birliği Başkanı Abdulkadir Aydın, Birliğin üyesi Yahya Yılmaz ve Araştırmacı Yazar Özkan Yaman katıldı.

Dünya Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma birincisi Hasan Sadıki’nin Kur’an tilavetiyle başlayan programda Özlem Ajans sanatçıları, Bilal, Özcan, Burhanettin ve Selami de ilahi ve ezgiler seslendirildi.

Avrupa Yetim-Der’in Avrupa’da faaliyet yürüten Gönüllü temsilcilerinin hazır bulunduğu programda, Kurumun Genel Başkanı Murat Korkut, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Türkiye temsilcisi Nurullah Günaydın da Yetimlerle Dayanışma Gecesine katılım sağladı.

Programda bir sunumda bulunan Avrupa Yetim-Der Genel Başkanı Murat Korkut, dünyanın 52 ülkesinde faaliyet yürütebilen Avrupa Merkezli İnsani Yardım Kuruluşu olduklarını ifade ederek, Afrika ülkeleri ile Filistin, Arakan, Filipinler, Balkan Ülkeleri ve Türkiye gibi coğrafyalarda yetimlere yönelik yardım faaliyetleri yürüttüklerini belirtti. Öncelikli hedeflerinin ihtiyaç sahibi yetim, öksüz ve muhtaçlara insani yardımlar yapmak olduğunu ifade eden Korkut, programa katılımda bulunan tüm hayırseverlere, programda emeği geçenlere ve basın mensuplarına teşekkür etti.

Yetim doğan Yetim büyüyen ve Yetimlere sahip çıkan Peygamberin ümmetiyiz

Türkiye’den konuşmacı olarak programa katılan Araştırmacı Yazar Özkan Yaman, ümmet için yetimlerin ne derece kıymetli olduklarına ve önemine değindi. Peygamberin (s.a.v) Yetimlerle aralarında geçen diyaloglardan örnekler veren Yaman, Hz. Peygamberin yetimlere nasıl sahip çıktığını anlattı.

Yaman, “Kimsenin kimsenin derdine derman olmak için uğraşmadığı bir zamandayız. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen Resullallah’ın  (sav) işaret ettiği bir zamandayız, maalesef acı ama gerçek şu ki böyle bir zamandayız.

Böyle bir zamanda dertli gönüllere ihtiyaç var, mahrumlar yetimler, mustazaflar için uykusuz kalan, koşturan, çabalayan, fedakarlık yapan gönüllere ihtiyaç var. Kıyamet kopmuyorsa zaten onların hürmetine değil midir, yetimleri gözetenlerin hürmetine değil midir, yoksula sahip çıkanların hürmetine değil midir?

Bizler yetim büyüyen bir peygamberin ümmetiyiz, yetimler için onların babası benim diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Kur’an’da birçok yerde yetimi gözetmemiz emredilen bir ümmetiz. Yetimlere sahip çıkan ve onlara yardım için seferber olan siz hayırseverlerin böylesi güzel bir organizasyonda yer almanız dertli gönüller olduğunuzu gösteriyor, bu bizler için ümit vadeden bir eylemdir.” şeklinde konuştu.

Duygulandıran yetim şiiri

Yaman’ın konuşmasının ardından Hasan Kuyuldur Yetimler üzerine kaleme alınan şiiri seslendirdi. Şiir dinletisi sırasında duygulu anların yaşandığı gözlendi.

Daha sonra sahne alan Özlem Ajans sanatçıları yetimler üzerine bestelenen eserler seslendirdi. Programın ilerleyen bölümlerinde Vahdet Tiyatro Ekibi tarafından yetim çocukları konu alan tiyatro gösterimi sahnelenirken, özellikle çocuklar tiyatro gösterimini büyük bir ilgi ve dikkatle izlediler.

Avrupa coğrafyasından dünya yetimlerine

Avrupa Yetim-Der’in dünya genelinde yürüttüğü faaliyetlerle ilgili katılımcıları bilgilendiren Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş, yardımların toplanması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması aşamasına kadar yaşanan merhaleleri ve zorlukları anlattı. Ateş, yardım dağıtım çalışmaları sırasında yürek burkan manzaralarla karşılaştıklarını, kimsenin bilip duymadığı ekmeğe muhtaç yetim ve öksüzlerin olduğunu belirtti. Henüz birkaç yılını bitiren yeni bir insani yardım kuruluşu olmalarına rağmen Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yardım çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Ateş, Avrupa coğrafyasında hayırseverlerin yaptıkları bağışlarla dünya yetimlerine ulaşmaya çalıştıklarını ifade etti.

Ateşi’in konuşmasının ardından Bilal, Özcan, Selami ve Burhanettin’in okudukları ezgilere salonda bulunanlarda eşlik etti. Avrupa Yetim-Der adına bestelenen yeni eserini de seslendiren Özlem Ajans sanatçılarından Özcan’a nakarat kısmında salondakilerde eşlik etti.

‘İnsanlığın onur mücadelesini veren yalın ayaklı direnişçilerin duaları sizlerle’

Avrupa Alimler Birliği Üyesi Molla Yahya Yılmaz da yaptığı konuşmada Avrupa’daki Müslüman gurbetçilerin, işçilerin, mustazaf ve mazlumların, İslam beldelerinde dram yaşayanlara güçleri nispetinde katkı sunduklarını söyledi. Yılmaz, “Allah (cc), insanlık adına hayır adına güzellik adına takdim etmiş olduğunuz bu hayırlarınızın devamını getirsin inşaallah. Hiç kimse sizden haberdar olmasa bile Kainatın yaratıcısı ve insanlık onur mücadelesi veren direniş cephelerindeki yalın ayaklı insanların duaları sizlerle beraberdir.” dedi.

Emperyal tağutlara karşı duran yiğitler

Türküyle, Kürdüyle, siyahıyla, beyazıyla, Almanıyla, Arabıyla bu ümmetin tek bir ümmet olduğunu belirten Yılmaz, “Bu ümmetin birey ve fraksiyonlarının tümü emperyalist tağutlara başkaldırdıkları sürece ırkına milliyetine mezhebine bakmaksızın bu ümmetin hepsi kardeşimizdir. Bu ümmet tek bir ümmettir ve bizlerin Rabbi de Allah’tır. Şii’siyle, Sünni’siyle, her biri bu ümmetin birer şubesidirler. Şer odakları bizi birbirimizden uzaklaştırmak istemektedirler, bizi birbirlerimizin eliyle kanlarını dökecek noktalara getirmek için tahrik etme derdindeler.

Bu proje İslam ümmetinin vahdetine dinamitler koymaya çalışan bir projedir. Bizler bireysel yetimleri koruyup himaye etmeye çalışırken, bunun bir diğer yönü olun ümmetsel yetimliği unutamayız.” uyarısında bulundu.

İnsanlık ve İslam düşmanı Siyonizm tarihinin en rahat dönemini yaşıyor

Bugün İslam coğrafyasında oluk oluk Müslüman kanı akıtıldığına dikkat çeken Yılmaz, “İnsanların ve insanlığın büyük düşmanlarından olan Siyonizm bu dönemde olduğu kadar hiçbir dönemde rahat yaşamamıştır. Müslümanları birbirlerine kırdırmayı başardıklarında, Şii midir, Sünni midir bakmazlar onların derdi ümmeti birbirine katmak ve karıştırmaktır.” dedi.

“Ümmetin birliği ve vahdeti için çabalarımız sürecek”

Yılmaz, “Şer güçler, Müslümanları olmamaları gereken bir hale getirdiler bizi yetim bırakmaya çalışıyorlar, gayretlerimizi ve çalışmalarımızı bu noktada takviye etmek zorundayız. Her şeye rağmen ümmetin birliği ve vahdeti için çaba sarf etmek zorundayız. Emperyal ve müstekbir güçler hiçbir zaman yetim çocuklar için ağlamamışlardır onların derdi İslam ümmetini yetim bırakmak yalnızlaştırmaktır.” diye konuştu.

Avrupa Alimler Birliği Başkanı Abdulkadir Aydın’ın yaptığı dua ile program sona erdi. (Mehmet Kurt, Hamza Korkut - İLKHA)



























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler