Avrupa'dan Türkiye'ye "yeniden diyalog" çağrısı

Avrupa'dan Türkiye'ye "yeniden diyalog" çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB üyesi Güney Avrupa ülkeleriyle yaptıkları zirvenin ardından Ankara'ya "diyaloğu yenileme" çağrısı yaptı.

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin artması üzerine, Avrupa Birliği üyesi Güney Avrupa ülkeleri (Fransa, İtalya, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Korsika adasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ev sahipliğinde bir araya geldi.

Zirveden sonra yayımlanan ortak bildiride, zirveye katılan ülkeler, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan'a tam destek verdiklerini açıkladı. Ortak açıklamada diyalog konusunda ilerleme sağlanamaması ve Ankara'nın tek taraflı eylemlerine devam etmesi halinde Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının 24-25 Eylül tarihlerinde buluşacağı zirvede Türkiye'ye yönelik yaptırım kararının görüşüleceği belirtildi.

Zirvenin ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Bugün Akdeniz'imiz Suriye'den Libya'ya çatışmalara sahne oluyor. Bu tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan tarihi güçlerin hegemonya oyunu. Türkiye ve Rusya'nın bu konudaki rolleri bizleri endişelendiriyor." dedi.

Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de tek taraflı eylemlerine son vermeye çağıran Macron, tercih ettikleri seçeneğin Türkiye ile diyalog kurmak olduğunu kaydetti.

"AB üyesi ülkeler olarak Akdeniz konusunda yapıcı politikamız olmalı" diyen Macron, "Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin her iki taraf için faydalı olduğunu düşünüyorum. Ekonomi ve enerji alanında ortak ajanda tekrar ortaya çıkabilir." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler