Avrupalı siyasetçiler Türkiye’ye yaptırımı tartışıyor

Avrupalı siyasetçiler Türkiye’ye yaptırımı tartışıyor

HDP milletvekillerinin tutuklanmalarını eleştiren Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn ile Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Türkiye’nin AB’den çıkarılmasına varacak kadar bazı yaptırımların seçenek dâhilinde olması gerektiğini söylediler.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un, bazı HDP milletvekillerinin tutuklanmalarına ilişkin yaptıkları açıklamalarda Türkiye’ye yaptırım sinyallerini vermesi dikkat çekti. Almanya Federal Hükümet Sözcüsü Setteffen Seibert, bu açıklamalar üzerine Almanya'nın Türkiye'ye yaptırım uygulamak gibi bir düşüncesinin olmadığını belirtti.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn Alman radyosuna yaptığı açıklamada Türkiye ihracatının yarısının Avrupa ülkelerine gerçekleştiğini ve Türkiye'ye yapılan yatırımların yüzde 60'ının Avrupa Birliği'nden geldiğini ifade ederek, Türkiye'de son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle bu ekonomik verilerin Türkiye’ye bir baskı aracı olabileceğini belirtti. Asselborn, “Belli bir noktada sonra bu baskı aracını kullanmaktan başka çaremiz kalmayacak.” dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise Cumhuriyet Gazetesini ve HDP’yi kastederek “Gazetecileri ve muhalefet liderlerini hapsetmeye kalkışan bir ülkenin AB'de yeri yoktur.” şeklinde bir çıkış yaparak, üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını istedi.

Almanya Federal Hükümet Sözcüsü Setteffen Seibert da Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un açıklamalarına yanıt olarak Almanya'nın Türkiye'ye yaptırım uygulamak gibi bir düşüncesinin olmadığı karşılığını verdi.

Öte yandan Türkiye’de son günlerdeki idam tartışmalarını hatırlatan Seibert, idam cezasının yürürlüğe girmesi halinde ise Türkiye’nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin durdurulabileceğini söyledi.

İLKHA







Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.