Ayasofya Camii protokolü imzalandı

Ayasofya Camii protokolü imzalandı

​Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde Yürütülecek Koruma, Geliştirme, Tanıtım ve Yönetim Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından imzalandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Konferans Salonu’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, önemli bir protokol imzaladıklarını belirtti.

Erbaş, "Kültür ve Turizm Bakanımız çok kıymetli Mehmet Nuri Ersoy Beyefendi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında Ayasofya Camimizin bundan sonraki hizmetleri için inşallah çok faydalı olacağına inandığım bu protokolü imzalamak bugün gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.

"Ayasofya, her inançtan insanın istifade edeceği çok önemli bir mirastır"

Ayasofya’nın bin beş yüz yıllık geçmişe sahip, insanlığın en önemli kültür miraslarından birisi olduğunu dile getiren Erbaş, Ayasofya’nın 1453’ten itibaren 481 yıl cami olarak hizmet ettiğini kaydederek, şöyle devam etti:

İnşallah önümüzdeki 24 Temmuz’dan itibaren yine cami olarak aslına rücu ederek ibadet noktasında Müslümanlara, ancak herhangi bir inanç, mezhep, ırk ayrımı olmadan bütün insanlığa hizmet etmeye devam edecek. Çünkü Ayasofya, her inançtan insanın istifade edeceği mimari yapısından, geçmişinden, bugüne kadar yapmış olduğu hizmetlerden bütün insanların bir şeyler öğreneceği çok önemli bir mirastır. Bu mirası korumak bize düşüyor. Hem Kültür Bakanlığımız, Kültür Bakanlığı bünyesinde Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Müzeler Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak el birliği ile bu insanlık mirasının nasıl en güzel bir şekilde koruyacağız ve yine insanlığa hizmet etmeye daha kaliteli, daha nitelikli hizmet etme noktasında katkılarımız ne olacak. İşte bu protokol ile onu ortaya koyuyoruz, bir görev dağılımı yapıyoruz.

Ayasofya'nın ziyaretçilerinin daha da artacağını ifade eden Erbaş, "Sadece ülkemizden değil, dünyanın her yerinden Ayasofya Camimizi gerek ibadet etmek gerekse ziyaret etmek için gelen milyonlarca insan olacak. Biz nitelikli, kaliteli hizmetlerle bu vazifemizi en güzel bir şekilde yerine getirmeye çalışacağız. Cenab-ı Hak yapacağımız bu faaliyetlerde yardımcımız olsun. Yapacağımız bu protokolün hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum." şeklinde konuştu.

Kültür Bakanı Ersoy: "Birçok hazine değerimizi orada sergilemeye başlayacağız"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii ile ilgili herkesin fikrini söyleyebileceğini ancak hiç kimsenin, bağımsız yargının aldığı ve millet tarafından da büyük bir memnuniyetle karşılanan bu kararın üstünde olmadığını vurguladı.

Milletin, Ayasofya Camii’nin bugüne sağlam ulaşması için verdiği mücadeleye işaret eden Ersoy, "Bugün Ayasofya sapasağlam ve işlevsel bir halde ayakta duruyorsa, bütün kültür, inanç ve tarih zenginliği ile UNESCO miras listesinin bir parçası ise, dünya bunu 567 yıldır Ayasofya Camii’ni değerli bir emanet olarak sahiplenen, yeri geldiğinde canını siper ederek koruyan Türk milletine borçludur. Haçlı ordusundan tutun da 20. yüzyılda İstanbul'u işgal eden İtilaf Devletleri’nin ordularına kadar bu muazzam mabede yaptıkları saygısızlık, verdikleri hasar derin bir utanç olarak tarihe not düşülmüştür." ifadelerini kullandı.

Ayasofya Camii’nin itinayla korunacağından hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğine vurgu yapan Ersoy, "Nasıl ki bugüne kadar Ayasofya'nın somut ve somut olmayan niteliklerini kapsayan evrensel değerine, özgünlüğüne ve bütünlüğüne sahip çıktıysak, bundan sonra da azami özeni hep beraber göstereceğiz. Her şeyden önce bu milli ve manevi değerlerimizin bir gereği, geçmişimize olan da bir vefa borcumuzdur. Ayrıca kültür mirasının korunması ilkelerine Türkiye olarak daima gösterdiğimiz hassasiyet ve samimiyetin bir gereğidir." diye konuştu.

Protokolle, Ayasofya Camii’nin korunmasına yönelik ana ilkelerin saptandığını ve kurumlar arası iş bölümünün belirlendiğini dile getiren Ersoy, şöyle devam etti:

Caminin sahip olduğu tarihi, kültürel, sosyal, manevi ve estetik değerlerin muhafazasının, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve iç mevzuatımız çerçevesinde gerçekleştirileceği bir kez daha imza altına alınmış oluyor. Elbette ki Ayasofya Camii'ndeki din hizmetleri Diyanet İşleri Başkanlığımızca yürütülecektir. Eskiden olduğu gibi restorasyon, konservasyon ve koruma faaliyetlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yine biz yerine getireceğiz. Bu noktada değişen hiçbir şey yok.

Ayasofya Camii'nin, ücretsiz şekilde yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık olacağını belirten Ersoy, Cumhurbaşkanının talimatı ile Ayasofya için ayrılan restorasyon bütçelerinin birkaç katına çıkarıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğünün destekleriyle çok ciddi bütçelerle oradaki restorasyonları hızlandırdıklarını kaydetti.

Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Sultanahmet Meydanı'nda bulunan tapu binasının Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiğini bildirerek, "Orada hem Bakanlığımızın envanterinde bulunan ikona ve kilise eşyaları koleksiyonu ki bu 1359 tane, İslami dönem koleksiyonları, türbe eşyaları koleksiyonları, taş eserler koleksiyonu ve sikke koleksiyonu gibi değerli birçok hazine değerimizi orada sergilemeye başlayacağız." şeklinde konuştu.

Ersoy, protokolün ülke ve millet için hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve Başkan Erbaş, protokolü imzaladı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.