Azalarında dövme olan kişinin namazı geçerli midir?

Azalarında dövme olan kişinin namazı geçerli midir?

Fetva Kurulu, dövmenin, eğer izalesi mümkün değilse veya azanın telefine ya da zarar görmesine sebebiyet verecekse olduğu gibi bırakılacağını ve o şekilde abdest alınıp namazların eda edileceğini belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Azalarında dövme olan kişinin namazı geçerli midir?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Dövmenin haramlılığı Ebu Hureyre'nin (radiyallahu anh) Efendimiz'den (aleyhissalatu vesselam) rivayet ettiği şu hadisle sabittir; "…vücuduna dövme yapana ve yaptırana Allah lânet etsin!" (Buhari, Müslim, Nesâî)

Dövmenin haram kılınmasının nedeniyle ilgili İslam âlimleri farklı görüşler ortaya koymuştur. İbn-i Mesud'un (radiyallahu anh) belirttiği ve birçok âlimin de benimsediği görüşe göre; dövme Allah'u Teâlâ'nın yarattığı şekli bozma mahiyetinde bir davranış olduğu için haram kılınmıştır (Kurtûbî, El Cami' li Ahkâmi'l Kur'ân V-VI, 252). Allah'u Teâlâ, insan derisini belli bir düzen ve şekil üzere yarattığı için bunu dövme gibi kalıcı boyalarla farklı bir şekle koymak, bizlere emanet olarak verilen bedenimize en büyük haksızlıktır. Ayrıca sonradan ortaya çıktığı gibi dövmenin abdest veya gusül alırken suyun deriye temas etmesine mani olması, haram kılınmasıyla ilgili aranması gereken en önemli gerekçelerden biri olarak da göz önünde bulundurulmalıdır.

Dövme yapan kimse derhal bunu izale etmeli ve Allah'a tövbe etmelidir. Eğer izalesi mümkün değilse veya azanın telefine ya da zarar görmesine sebebiyet verecekse, olduğu gibi bırakır ve o şekilde abdest alıp namazlarını eda eder. İhlas ve samimiyetle tövbe ederse -İnşallah- namazları sahihtir." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.