Azerbaycan`da Seçim sonuçları belli oldu!

Azerbaycan`da Seçim sonuçları belli oldu!

Azerbaycan`da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Cumhurbaşkanı İlham Aliyev oyların yüzde 82,7`sini alarak kazandı.

Azerbaycan`da cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili ilk çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 82,7 oy aldı.

Azerbaycan APA Haber Ajansı tarafından Amerikan "Arthur J.Finkelstein and Associates" (AJF) şirketine yaptırılan çıkış anketlerinin sonuçları açıklandı.

Yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in oyların yüzde 82,7`sini alarak seçimi kazandığı, Azerbaycan muhalefetinin yeni oluşturduğu ve Milli Şura adını verdikleri koalisyonun ortak adayı Prof. Dr. Cemil Hesenli`nin ise yüzde 8,8 oy alarak ikinci olduğu belirtildi.

Adaylardan Birleşik Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev, oyların yüzde 1,7`sini alarak üçüncü olurken, diğer adayların ise yüzde birin altında oy aldığı kaydedildi.

AJF tarafından yapılan çıkış anketinin, 835 seçim merkezinde 60 binden fazla seçmenin görüşü alınarak hazırlandığı bildirildi.
Seçimde, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile 9 aday yarıştı. 5 bin 491 sandıkta, toplam 5 milyon 145 bin seçmenin kayıtlı olduğu seçim merkezlerinde vatandaşların rahat oy kullanabilmesi için her türlü olanak sağlanırken, mükerrer oyların engellenmesi için seçmenlerin parmağına mürekkep sürüldü.

Seçimi 52 bine yakın yerli ve 100`e yakın ülkeden de bin 300 yabancı gözlemci izledi. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları, büyükelçiliklerde kurulan seçim merkezlerinde oy kullandı. Hac ibadetini yapmak için kutsal topraklarda bulunan Azerbaycanlı hacı adaylarının da oylarını Mekke`de kullandığı bildirildi.

MSK`tan yapılan açıklamada, resmi olmayan ilk sonuçların 23.00`dan sonra açıklanacağı bildirildi.

Adaylık için 22 kişinin başvurduğu ancak çeşitli nedenlerle sadece 10 kişinin başvurusunun kabul edildiği seçimlerde, mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan muhalefetinin yeni oluşturduğu ve Milli Şura adını verdikleri koalisyonun ortak adayı Prof. Dr. Cemil Hesenli, Ümit Partisi Başkanı İgbal Ağazade, Birleşik Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev, Muasır Müsavat Partisi Genel Başkanı Hafız Hacıyev, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Araz Alizadev, Demokrat Parti Başkanı Serdar Celaloğlu, Milli Diriliş Harekatı Partisi Genel Başkanı Ferec Guliyev, Milletvekili Zahit Oruç ve Adalet Partisi Başkanı İlyas İsmayılov yarıştı.
CUMHURBAŞKANI GÜL, ALİYEV`İ KUTLADI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İlham Aliyev`i kutladı.
Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonla görüştü. Cumhurbaşkanı Gül, seçim sonuçlarından dolayı Aliyev`i tebrik etti.
Aliyev de Cumhurbaşkanı Gül`ün tebrik telefonundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilk yurt dışı ziyaretini yakın zamanda Türkiye`ye yapacağını söyledi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN BAŞARILAR DİLEDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da İlham Aliyev`i kutladı.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonla görüştü ve tebrik ederek başarılar diledi.
TARAFTARLARI KUTLAMAYA BAŞLADI
İktidar Partisi Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) üye ve sempatizanı yüzlerce Azerbaycanlı, YAP genel merkezi önünde toplandı.
Azerbaycan ve YAP bayrakları ile parti merkezi önündeki Sahil Parkı`na yönlendirilen kalabalık, Aliyev lehine sloganlar atarak sevinç gösterisi yaptı.
Partililerin sevinç gösterileri devam ederken, Sahil Parkı`nda kurulan büyük sahnede ülkenin tanınmış ses sanatçıları şarkılar söyledi.
Partililerle kutlamalara katılan YAP Genel Sekreteri Ali Ahmedov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, parti genel başkanları İlham Aliyev`in yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ülkede kalkınmanın, ekonominin ivme kazanmasının ve sosyal refahın daha da iyileştirilmesinin devam edeceği anlamına geldiğini söyledi.
İlham Aliyev`in yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin Azerbaycan halkının zaferi olduğunu vurgulayan Ahmedov, Azerbaycan`ın bundan sonra daha da güçlü olacağını, kardeş ülke Türkiye ile sıkı bir yumruk gibi kenetleneceğini kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler