Badem üreticileri fiyat konusunda tedirginlik yaşıyor

Badem üreticileri fiyat konusunda tedirginlik yaşıyor

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde badem hasadının başlamasıyla birlikte üreticilerin fiyat konusunda tedirginlik yaşadığı belirtildi.

Türkiye’nin badem diyarı olma yolunda ilerleyen Adıyaman’ın Kahta ilçesinde hasat başladı. Üreticilerin fiyat konusunda tedirginlik yaşadığını ifade eden Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, tedirginliği ortadan kalkması için Tarım Kredi Birliğinin bir an önce badem alım fiyatını açıklaması gerektiğini söyledi.

Turanlı, “Girdi fiyatların yüksek oluşu, badem dikimi ve verim arası yaklaşık 4 yıl gibi bir zamanın olmasından kaynaklanan yüklü bir girdinin sonunda ve verime geçen bahçe sahiplerinin aldığı gübre, zirai ilaç ve mazot bedellerinin ödemesini hasat zamanına kadar borca almaktadır. Bu durum karşısında badem alım fiyatlarının bir an önce açıklanması çiftçilerimizi memnun edecektir. Badem fiyatların açıklanmaması ve üreticilerimiz piyasaya tüccarların eline düşük fiyatla ürün satacaktır. Bunun sonucunda borç içinde olan badem üreticilerimiz, tefecilerin eline düşecek borcu borçla kapatmak zorunda kalacaktır.” dedi.

Badem üretiminde sulu tarımın önemine vurgu yapan Turanlı, “Bahçecilikte kaliteli ve yüksek verim alması ancak sulu tarım yapmakla mümkündür. Fidanların erken verime geçmesi ve verimde olan bahçelerin kalite ve yüksek verim elde etmesi ancak sulamayla gerçekleşir. Tarım ve Orman Bakanlığın bu durumu göz önünde bulundurarak çiftçilerimizin sulu tarıma geçmesi için su kuyusu kazma, sulama ekipmanı ve elektrik tüketiminde üreticilerimize gereken hibe oranların arttırılması ve enerji indirimi sağlanması beklenilmektedir. Özellikle badem üreticilerine, fındıkta olduğu gibi alan bazda destek sağlanmasıyla çiftçiler bademe yönelerek badem dikim alanları artacaktır. Türkiye ihtiyacı olan yüzde 80 oranında badem ithalatını düşürecektir. Buda dışarıya bağımlı olmamızı ortadan kaldırıp bademde kendine yetecek bir ülke konumuna gelecektir” ifadelerini kullandı.

Faizsiz kredilerin önemine değinen Turanlı, şunları söyledi: “Çiftçilerimizin emekleri göz önünde bulundurularak badem ithalat ürününe vergi oranlarının yüksek tutulmalıdır. Bu uygulama sonunda bölge çiftçimiz bademe yönlenecek ve badem alanlarında artış gözlemlenecektir. Böyle bir gelişme sonunda Türkiye bademde kendine yetecek bir ülke konumuna gelecektir. Bölge çiftçimizin umut kapısı olan Badem üretimi geçen yıllarda devletin vermiş olduğu destek ve orman başkanlığın vermiş olduğu faizsiz krediler sayesinde 25 bin dekarlık alan seviyesine ulaştı. Çiftçilerimizin badem üretime yönelmesi için devlet desteklemelerin artması ve faizsiz yatırım kredilerin verilmesiyle mümkün olacaktır.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.