Bakan Bozdağ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığını AYM'ye taşımak beyhude çabadır

Bakan Bozdağ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığını AYM'ye taşımak beyhude çabadır

Diyarbakır'da açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasının anayasal hak olduğunu söyledi.

Geldiği Diyarbakır'da incelemelerde bulunan Bakan Bozdağ, "Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına engel herhangi bir engel bulunmadığını belirterek kesinleştirdi. Bunu Anayasa Mahkemesi'ne taşımak beyhude bir çabadır" dedi.

Bakan Bozdağ, şu ifadelere kullandı: "14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde Cumhurbaşkanı'nın aday olması anayasal hakkıdır. Bunun önünde herhangi bir anayasal veya kanuni engel bulunmamaktadır. Bunun aksini iddia edenler iddialarını ve gerekçelerini Yüksek Seçim Kurulu'na sundular. Yüksek Seçim Kurulu'da nihayetinde Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığının anayasal olduğunu ve adaylığına engel herhangi bir durum bulunmadığını çok açık, net bir şekilde ifade etti ve adaylığını kesinleştirdi. YSK'nın kararı anayasa ve yasalarımıza uygun doğru bir karardır. Anayasamızın 79. maddesine göre YSK'nın verdiği kararlar kesin kararlardır.

Bu kararlara karşı Anayasa Mahkemesi dahil başka bir merciye başvurulamaz. Bu başvuru yasağı bireysel başvuruyu da kapsamaktadır. Herhangi bir şekil ve suretle YSK kararları ne Anayasa Mahkemesi'ne ne de diğer yargı mercilerinden herhangi birine taşınabilir. Geçmişte bunu deniyenler olmuş ve Anayasa Mahkemesi çok net bir şekilde yetkisizlik nedeniyle bu başvuruları reddetmiştir. İşin doğrusu anayasadaki bu açık yoruma imkan vermeyen hükümlere, Anayasa Mahkememizin daha önce verdiği bu konudaki açık, net ve tartışmasız kararını bile bile reddedileceğini bile bile bu konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımak beyhude bir gayrettir, beyhude bir çabadır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.