Bakan Dönmez: “Açık denizlerdeki teknik kapasitemizi daha da geliştireceğiz”

Bakan Dönmez: “Açık denizlerdeki teknik kapasitemizi daha da geliştireceğiz”

Akdeniz'deki gemilerin yer altı kaynaklarını hizmete sunmak için çalışacağını belirten Bakan Dönmez, Türkiye, Doğu Akdeniz'deki haklı davasından asla geri dönmeyecektir. Doğu Akdeniz, kimsenin tapulu malı değil." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akdeniz'de bulunan gemilerin yer altı kaynaklarını hizmete sunmak için çalışacağını belirterek, "Açık denizlerdeki teknik kapasitemizi daha da geliştirmeye devam edeceğiz. Uluslararası hukuk çerçevesinde geliştirdiğimiz tüm sismik arama ve sondaj çalışmaları, bize karşı oynanan oyunları bozdu. Biz yolumuza devam edeceğiz ve varsa mutlaka bulacağız. Türkiye, Doğu Akdeniz'deki haklı davasından asla geri dönmeyecektir. Hiçbir ülkenin kaynağında gözümüz yok. Doğu Akdeniz, kimsenin tapulu malı değil." ifadelerine yer verdi.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin petrol endüstrisinde yerlileştirme çalışmalarını hızlandıracağını belirterek, “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) kullandığı teknolojiyi tamamen millileştirme çabası içinde olacağız. Kamu-özel iş birliğiyle petrol endüstrimizi dünyada liderler arasına sokacağız.” dedi.

Milli tedarikçilere, sanayicilere ve girişimcilere güvenmek gerektiğini belirten Dönmez, “Hep birlikte petrolde milli dönüşümü başlatıyoruz. Petrolde millileşme atağına hep birlikte adım atıyoruz. Bugün atılan adımın önümüzdeki yıllarda büyüyerek devam edeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “2019'da son 30 yılın en yoğun faaliyetlerini gerçekleştirdik. Bir taraftan 24 kuleyle 121 kuyuda kara sondajı yaparken, diğer taraftan Fatih ve Yavuz sondaj gemilerimizle 5 deniz sondaj işlemini de başarıyla tamamladık. TPAO, 2019'da yurt içi günlük 50 bin varil petrol üretimiyle son 20 yılın yurt içi üretim rekorunu kırdı. Yurt içi ve yurt dışı toplam petrol üretiminde ise günlük 150 bin varilin üzerine çıkarak tarihin en yüksek günlük petrol üretimine ulaşmış olduk. Bu başarılı çalışmalarda, yerlileştirme politikamızdan da vazgeçmedik. 2018'de 19 adet yerlileştirmeyle 16 milyon 680 bin liralık bir kâr elde ettik. 2019'da ise 32 adet yerlileştirmeyle 35 milyon 350 bin liralık kazanca, kara ulaşmış olduk. Milli üreticimize de bu şekilde destek olurken, cari açığın kapanmasına da omuz verdik. TPAO'nun 2019'da gerçekleştirdiği ihalelerde yüzde 13,7 yerlileştirme sağlandı. Böylece, 2018'deki yerlileştirme oranını neredeyse üç kat artırdık.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.