Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Coronavirus önlemleri ile ilgili açıklamalarda bulunarak, 'Toplum Bilimleri Kurulu'nu oluşturduklarını belirtti.

Bilim Kurulu üyeleri, yeni tip Coronavirus (Kovid-19) ile mücadelede son durumu görüşmek için ikinci kez video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

Bakan Koca şöyle konuştu: "Coronavirus istisnasız 81 ilimizde görüldükten sonra bu salgında mücadele yeni bir aşamaya geçtik. Artık 83 milyon insan olarak her birimiz virüsün doğrudan tehdidi altındayız, aynı hassasiyeti göstermek zorundayız. Şu anda salgının etkin seyrettiği İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, İzmir gibi şehirler ortak özellikleriyle dikkat çekmektedir. Bu şehirler yurtdışı gidiş gelişlerin, sosyal temasın olduğu şehirlerdir."

"İzolasyon kuralına şimdi şehir şehir uymamız zorunludur"

"Tüm Türkiye'de ise 20 yaş altı gençlerimiz ve 60 yaş üstü büyüklerimizden evde kalmaları konusunda kesin talimatımız var." diyen Bakan Koca, "Bu kısıtlamalara uyulması önümüzdeki günlerde kaderimizi çok etkileyecektir. Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk, izolasyon kuralına şimdi şehir şehir uymamız zorunludur. Hepimizin çabası herhangi birimiz içindir. Ortak payda insanın sağlığı, kudsiyetidir. Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmaya henüz başlanmadığı günlerde dünyada örneği olmayan yapılanmalara gittik. Bilim Kurulu yöntemli mücadele yürütmemize katkı verdi. Tavsiye kararları ulusal politikalara rehberlik etti." ifadelerini kullandı.

Toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olabilmek için farklı ihtiyaçlar ortaya çıktığını söyleyen Koca, "Bu amaçlar Toplum Bilimleri Kurulu adını verdiğimiz yeni bir kurul oluşturduk. Kurul toplumsal öneriler getirecek. Toplum olarak, aile, bireyler olarak nelerden kaçınmamız gerektiği teklifler oluşturacak. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan Toplum Bilimleri Kurulu'nun hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizde önemli bir bilgi birikimi oluşmuş durumda. Konu bilim dünyası için yenidir. Bilgiler süreç içinde değişime uğramaktadır." şeklinde konuştu.

"Bütün bu risklere karşı çözüm izolasyondur"

Koca, "Bütün bu risklere karşı çözüm izolasyondur. Bugün için sağlıklı, geçerli tek hayat tarzıdır. Şüphelilerin taranması konusunda önemli gelişme göstermiş durumdayız. Günlük test sayısının önümüzdeki haftalarda 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Doğal olarak test sayısı artında pozitif vaka sayısı artmaktadır."

Türkiye'de can kaybı 725'e yükseldi

Son 24 saate hayatını kaybeden ve virüse yakalananları açıklayan Bakan Koca, "Tablonun az da olsa iyimserlik sebebi olan yönleri var. 1 milyon 100 bini aşkın sağlık çalışanımız adına sizden şunu istiyorum; temastan kaçının, izolasyon kuralını uygulayın.

20 bin 23 test, bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu.

Bu tabloya göre Türkiye'de toplam can kaybı 725 olurken toplam iyileşen 1582, yoğun bakımda olan 1474, entübe hasta sayısı 987 oldu."

"Özel Hastaneler ücret alamaz"

Coronavirus hastalarının özel hastanelerde herhangi bir ücret ödemeyeceklerini belirten Koca, "Yoğun bakımla ilgili hiçbir hastane, özel hastaneler de yoğun bakımda yatan hiçbir hastadan ücret alamazlar. Eğer böyle bir durum sözkonusu olursa yapılması gerekeni yaparız. İşyerlerinde yine toplu alanlarda ve işyeri ortamında maskenin zorunlu olduğunu bununla ilgili yer yer denetimlerin yapılacağını söylemek istiyorum." şeklinde konuştu.

"Hastalığa iyi gelen ilacı vaka görülmeden önce depoladık"

Koca, "Şüpheli olan her hastamıza ücret almadan erken dönemde, ki dünyanın çok önemsediği ve her geçen gün 'biz bununla ilgili etkili ilaç bulduk' yaklaşımlarını biliyorsunuz. Biz bu ilacı vaka görülmeden önce 1 milyona yakın kutuyu depoladık. Birçok ülke şu an bu ilacı kullanma noktasında çaba içinde. Bizde 1 milyonu depoda olduğunu söylemek istiyorum. Birçok ülke halen bu ilacı entübe olan ciddi vakalarda kullanmayı tecrübe ediyor. Ama Bilim Kurulu erken dönemde bu ilacın faydalı olacağını ve özellikle virüsün vücuda gireceğini önlediğini söylüyor. Biz zaten sağlık kuruluşlarına ücretsiz veriyoruz. Dünyada sağlık altyapısı en güçlü olan ülkelerden hatta Avrupa ülkelerinden en az iki kat iyiyiz."

"Dışarı çıkmışsak maskemizi kullanılıyor olmalıyız"

Alınması gereken tedbirlere dikkat çeken Koca, "Bu dönemde izolasyon son derece önemli, lütfen dışarı çıkmayın, çıkmak durumunda olursak maske kullanın. Maskeyi pamuklu kumaştan çok rahattan yapılabilir. Dışarı çıkmışsak maskemizi kullanılıyor olmalıyız. Sağlık sistemimiz boyutuyla biz erken tanıyı gören, erken dönemde tedaviye hemen başlayan, yoğun bakım kapasitesiyle yeterli altyapıya sahip nadir bir ülke olduğumuzu bilelim ve ülkemizle bu anlamda gerçekten gurur duyalım. Sağlık çalışanlarımızla da gurur duyalım."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.