Bakan Koca: Depremler nedeniyle Gaziantep’te 3 bin 897 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde Gaziantep’te hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 897 olduğunu söyledi.

Bakan Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Osmaniye’deki incelemelerinin ardından Gaziantep'e geldi.

Depremin büyük yıkıma neden olduğu Gaziantep’in Nurdağı ilçesine gelen Bakan Koca, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık hizmeti verilen çadırlarda ve sahra hastanelerinde incelemelerde bulundu.

Bakan Koca, buradaki temaslarının ardından İslahiye ilçesine geldi.

İslahiye Devlet Hastanesi’nde incelemelerde bulunan Bakan Koca, hastanede basın toplantısı düzenledi.

Bakan Koca, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 2 bin 170, İslahiye’de bin 347 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.


Gaziantep genelinde hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 897’ye ulaştığını bildiren Koca, "Osmaniye’de ise 993 hayat kaybettik. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Deprem felaketinin 11 ilde 13,5 milyon insanı etkilediğini ifade eden Koca, afetin ardından devletin tüm kurumları ile seferber olduğuna dikkat çekti.

Gaziantep’te sağlık kuruluşlarının depremzedelere sağlık hizmeti verdiğini anlatan Koca, sağlık hizmetinde boşluğa meydan vermemek amacıyla 2’si İslahiye’de, 1’i Oğuzeli’nde, 1’i Nurdağı’nda olmak üzere 4 sahra hastanesi kurulduğunu, ayrıca çadır kentlerde 16 acil müdahale ünitesi oluşturulduğunu bildirdi.

Gaziantep kent merkezinde bulunan Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinin A ve B blokları ile Nurdağı Devlet Hastanesi’nin ağır olduğunu ifade eden Koca, “İl genelindeki diğer sağlık kurumu binalarından 6’sı ağır, 5’i orta, 169’u az hasarlı durumdadır. 54’ünde hasar yoktur.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te 627 eczanenin aktif olarak hizmet verdiğini, afet bölgesinde 2 mobil eczane ile 2 sahra eczanesinin depremzedelere ilaç ve eczacılık hizmeti sunduğunu belirten Koca, kentte 11 bin 490 personel ile sağlık hizmeti sunulduğunu vurgulayarak, “Depreme bağlı sebeplerle tedavi altına alınan Gaziantepli hastalarımızdan 25 bin 276’sı taburcu olmuştur. Depremzede 656 hastamızın tedavisi serviste, 96 hastamızın tedavisi ise yoğun bakımda devam etmektedir. Afetin yaşandığı ilk günden bugüne, cerrahi müdahale yapılan Gaziantepli depremzede sayısı bin 994’tür. Gaziantep’te 340 bin 150 kişiye birinci basamak temel sağlık hizmetleri ulaşmış, toplamda ise 636 bin 940 kişiye sağlık hizmeti verilmiştir.” diye konuştu.

24 mobil ekip ile Gaziantep’in 171 köyünde 23 bin 450 hastanın muayene edilerek, ilaçlarının verdiğini ifade eden Koca, köylerde uygulanan aşı dozu sayısının ise 30 bini aştığını söyledi.

Afet nedeniyle hasar gören kentte su klorlama ve bakiye klor ölçümlerinin düzenli yapıldığına dikkat çeken Koca, İslahiye ve Nurdağı ilçeleri dışında kentte şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Salgın hastalık riskinin afet bölgesinde söz konusu olmadığını vurgulayan Koca, depremden etkilenen tüm kentlerde halk sağlığına yönelik tüm tedbirlerin uygulandığını, depremzedelerin de bu tedbirlere uyması gerektiğini belirtti.

ALO 184 hattını arayan depremzede hastaların biten ilacı ve tedavi için başvurabileceğini belirten Koca, "Vatandaşımız bir hastaneye sevkini isteyebilir. İhmal etmişse, tetanos aşısının yapılmasını talep edebilir. Sürekli bakıma muhtaç hastası için destek alabilir. Tıbbi malzeme ve cihaz ihtiyacını karşılayabilir. ALO 184 diyaliz hastaları kemoterapisi aksayan, aksama ihtimali olan tüm depremzede hastalar için başvuru numarasıdır. Deprem bölgesindeki hastalar için, tüm hastalarımız için ALO 184 Hattının başındayız. ALO 184 Hattına deprem sebebiyle son iki günde 7 bin 387 arama geldi. Taleplerin yüzde 12’sini ameliyat dâhil tedavi ihtiyacı, yüzde 5,5’ini ilaç ve aşı, yüzde 3’ünü tıbbi cihaz ve malzeme ihtiyacı oluşturdu. Aramaların yüzde 4’ü aksayan kemoterapi ile ilgili. Bunların neredeyse tamamını karşıladık. Sağlık alanı dışında kalan, yine ilgilendiğimiz talepler de var. ALO 184 Hattına en çok talepte bulunulan afetzede iller ise Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Adıyaman olmuştur.” dedi.

Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasının orta hasarlı olduğunu belirten Koca, “Hastalarımızın, bilim adamlarımızdan almakta olduğu sağlık hizmetinin devam etmesi için gerekeni yapıyoruz. Balcalı Üniversite Hastanesi’nin tadilatı bitene kadar Çukurova Üniversitemizin kadrosu Yüreğir Devlet Hastanesi’nde hizmete devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Deprem felaketinin vurduğu 11 ilde son 20 gün içerisinde 11 bin bebeğin dünyaya geldiğini ifade eden Koca, “Yıkım ve ölüm, ağıt ve umut şehirlerinde enkaz altında, doktor elinin uzandığı yaralı haberleri gibi şimdi de şifa bulan depremzede hasta sayıları ve hayatın şefkat çehresi diyeceğimiz haberler de var. Bu haberler bizi hayata yeniden bağlıyor.

Son 20 günde 11 afet şehrimizde 11 binin üzerinde bebek doğdu. Yeni doğan her bebek, bize verilmiş birer umuttur. İnşa edeceğimiz yeni hayatın sağlamlığında, merhametinde ölçümüz onlardır.” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.