Bakan Kurum, Diyarbakır'da hayata geçirilecek projeleri açıkladı

Hazırlanan bazı projeleri yerinde incelemek üzere Diyarbakır'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapılması planlanan projelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Sur evlerinin yeniden inşa süreci, Dağkapı'nın yeniden yapılması, Bağlar ilçesindeki kentsel dönüşüm projeleri ve Bağlar ile Kayapınar ilçelerine yapılacak olan millet bahçeleri projeleri hakkında bilgi verdi.

Sur'da çukur eylemleri sırasında tarihi ve kültürel değerlere verilen zararları büyük ölçüde yenilediklerini belirten Kurum, "Sur'u yeniden ihya ve inşa noktasında çalışmalarımızı yaptık. Bu noktada yaklaşık 5 bin konutluk rezerv konutlarımızı yaptık ve teslimini de etaplar halinde kuralarını çekmek suretiyle yapıyoruz. Sur içinde 506 konut, 150 işyeri ve butik otelin yapımlarını da büyük oranda tamamladık. Oluşan talepler noktasında halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz." dedi.

TOKİ tarafından Sur'daki 150 tescilli yapının inşası tamamlanacak

Kurum, "Sur'da 392 adet tescilli binamız var ve bunların mülkiyeti vatandaşlarımıza aittir. Bu binalardan 102 tanesinin ihalesini yaptık ve bitme sürecine yaklaştık. Diğer taraftan toplu konut idaresi başkanlığı eliyle yaklaşık 150 tescilli yapımızın inşasını yapacağız. Sur; tescilli yapılarıyla, yaşayanlarıyla, kültürel ve sosyal donatılarıyla cazibe merkezi olacaktır." ifadelerini kullandı.

Esnaflara yönelik yapılan ve planlanan projelere de değinen Kurum, "Gazi ve Melik Ahmet caddelerinde sokak sağlıklaştırma işlemlerini tamamladık. Toplamda 3 bin 822 ticari ünitenin hem cephelerini hem de kaldırım ve aydınlatmalarını iyileştirmek suretiyle yenileme işlemlerini tamamladık. Diğer mahalle ve sokaklarda esnaflarımızın ihtiyaç görülen tüm alanlarda Büyükşehir Belediyemizle birlikte yenileme süreçlerine devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Alt yapı sorunlarına yönelik tamamlanan projeler hakkında bilgi veren Kurum, "Kanalizasyon, yağmur ve atık su hatları 33 kilometre yenilenmiş ve hizmete açılmıştır. Bu kapsamda projelerimiz devam ederken toplamda bir milyar 619 milyon liralık bir dönüşüm gerçekleştirildi." diye belirtti.

Bağlar'da 53 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm çalışması başlayacak

Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile Bağlar Belediyesi tarafından Bağlar ilçesinde 53 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütüleceğini belirten Kurum, TOKİ bünyesinde sosyal konut projesi kapsamında 2 bin 300 konutun kuralarını çektiklerini ve sürecin hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Sanayi alanındaki çalışmaları da masaya yatıran Kurum, "Sanayi alanlarının dönüşümü kapsamında şehir içindeki galericileri ve sanayi alanlarını şehir dışına çıkaracak 814 dükkanlık projemiz bitme aşamasına geldi. İnşallah en kısa zamanda esnafımıza teslim etmiş olacağız." dedi.

Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde yeni millet bahçeleri yapılacak

Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde yapılması planlanan millet bahçelerine ilişkin detayları aktaran Kurum, "Diyarbakır'da 3 tane millet bahçemiz vardı ve tamamlayarak teslim ettik. Eski stadın bulunduğu millet bahçesinin ihalesini gerçekleştirdik ve yapım süreci devam etmektedir. Yeni birer millet bahçesini Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde yapacağız." ifadelerini kullandı.

Kurum, "Bağlar'da 88 bin metrekarelik alan içerisinde kıraathane, kütüphane, yürüyüş ve bisiklet yolunun olduğu Millet bahçesinin ihalesi 12 Ekim'de yapılarak çalışmaları hızlı bir şekilde başlatılacak. Kayapınar ilçesinde 38 bin metrekarelik alanı TOKİ'den alarak Millet Bahçesi yapılmak üzere tüm bölgenin ihtiyacını giderebilecek 550 dönümlük bir projeyi geliştireceğiz." şeklinde konuştu.

Dağkapı meydanını tarihe uygun şekilde restore edilecek

Dağkapı meydanında yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi veren Kurum, "Dağkapı projesi kapsamında orduevinin tahsisini kaldırmak suretiyle yıkımını gerçekleştireceğiz. Bu alanda bulunan 51 adet dükkânı yıkacak, içinde sinema ve otelin olduğu alandaki tescilli yapıların restorasyonunu yaparak Dağkapı meydanını tarihe uygun şekilde restore ediyoruz." diye belirtti.

Dağkapı bölgesinde yıkılan 250 metrelik surun imarının da yapılması planlanan projeler arasında yer aldığını belirten Kurum, "Bu surun da inşasını yeniden yapıyor ve Dağkapı'yı da yeniden inşa edeceğiz. Bu kapsamda Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz 10 milyon lira Büyükşehir Belediyesine hibe ediyoruz. 10 milyonluk krediyi de İller Bankası Genel Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesine tahsis etmek suretiyle 20 milyon liralık proje yapılacak." dedi.

Sur çevresindeki kaçak yapılar kamusallaştırılacak

Sur çevresindeki kaçak yapıların durumuna da değinen Kurum, Sur etrafında bulunan yapılarında kaldırılma sürecini başlattıklarını belirtti.

Kurum, "Benusen mahallesindeki kaçak yapılardaki vatandaşlarımızı mağdur etmeden kamulaştırma sürecinde 50 milyon lira hibeyi TOKİ başkanlığımız Büyükşehir Belediyemize verecek. Aynı zamanda İçkale'de restorasyon çalışmaları kapsamında tescilli binaların yapımı ve eksik olan surların inşası projelerini Büyükşehir ve İller Bankası ortak yürütecekler. Bu kapsamda 5 milyon liralık hibeyi de Büyükşehir Belediyemize vereceğiz. Kalan kısmını da iller bankasından kredilendirmek suretiyle bu projemizi de hayata geçirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.