Bakan Murat Kurum: Tarihine, kültürüne yakışır bir Sur’u yeniden inşa ettik

Bakan Murat Kurum: Tarihine, kültürüne yakışır bir Sur’u yeniden inşa ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Diyarbakır’da yeniden inşa edilen Sur ilçesinin anlatıldığı bir video yayımladı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yapılan çalışmalarla, ilçede 506 konut inşa edilirken 3 bin 822 iş yeri ve konuta da cephe yenileme çalışması yapıldı. Tarihî dokunun korunması amacıyla Sur’da yürütülen çalışmalarda 300’ün üzerinde mimar ve sanat tarihçisi görev aldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmî sosyal medya hesabında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gerçekleştirilen çalışmaların anlatıldığı bir video yayımlayarak, “Yıktılar, biz yaptık! Yaktılar, biz yine yaptık! Tarihine, kültürüne yakışır bir Sur’u yeniden inşa ettik.” ifadelerini kullandı.

Paylaşılan video açıklamasında gerçekleştirilen çalışmalarla Sur ilçesinin baştan aşağı yenilendiği vurgusu yapıldı.

Bakanlık tarafından Sur’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Diyarbakır İl Müdürü Nurullah Bilgin, “Sur’un eski hâli ile yeni hâli arasındaki fotoğrafları kıyasladığınız zaman bütün bu anıtsal eserler etrafları komple işgal altında, derme çatma herhangi bir mühendislik hizmeti görmemiş yapılarla doluydu. Tüm bu alanlar temizlendi, Diyarbakır Kalesi’nin silueti ortaya çıkarıldı. Altyapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız (TOKİ), Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz ve İlbank tarafından çalışmalar tamamlandığı zaman camileri, hanları ve kiliseleri ile Sur tam bir açık hava müzesi olacak.” ifadelerini kullandı.

“Sur’da 506 konut inşa edildi, 3 bin 822 iş yeri ve konutta cephe yenileme çalışması yapıldı”

Video mesajda yapılan açıklamada, çalışmalar esnasında tarihin ve doğal güzelliklerin korunması için büyük hassasiyet gösterildiği vurgusu yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“Sur ilçesine 506 konut inşa edildi, 3 bin 822 iş yeri ve konuta da cephe yenileme çalışması yapıldı. Tüm bunlar yapılırken şehrin tarihî ve doğal güzelliğinin korunması için büyük hassasiyet gösterildi. Yapılar; cumbasıyla, eyvanıyla, havuzu ve avlusuyla aslına uygun tasarlandı. Çalışmalarda 300’ün üzerinde mimar ve sanat tarihçisi görev aldı. Kadim bir medeniyete sahip Diyarbakır’da Kurşunlu Camii, Ulu Cami, Surp Giragos Kilisesi ve Protestan Kilisesi gibi tarihi geleceğe aktaran eserlerin de restorasyonu yapıldı. Tarihî eserler, tüm bu çalışmalarla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Bölgeye sosyal alanlar, spor tesisleri, okullar yapıldı. Yeşil alanlar artırıldı, tarihî Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri arasına Millet Bahçesi yapıldı.”(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.