Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 6’ıncı kez toplanan Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 6’ıncı kez toplandı. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş önemli açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, Türkiye’de Ocak ayından bu yana 85 önemli olayın önceden istihbaratı alınarak önlendiğini, bunlardan 49 tanesinin canlı bomba ya da patlayıcılarla donatılmış araçlar olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlenmiştir. Bunların 49 tanesi canlı bombadır ya da bombalı patlayıcılarla donatılmış olan araç ve gereçlerdir. Bunların önlenmiş olması da Türkiye’de terörle mücadele bakımından önemli bir tedbir olarak ortaya konuluyor.” dedi.

Toplantıda PKK, IŞİD ve diğer örgütlerin saldırılarına karşı alınan ve alınacak tedbirler hakkında Bakanlar Kurulu’nun bilgilendirildiğini söyleyen Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz hafta içinde üç tane canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Bu saldırılardan sonra bütün detaylar çalışılarak, saldırıların failleri belirlenerek arkasındakilerin ortaya çıkartılması için çalışmalar sürdürülüyor. Alınan tedbirlerin etkinliği sayesinde örneğin Diyarbakır ve Gaziantep’teki saldırıda alanın etrafının çok iyi şekilde bariyerlerle kapatılması sayesinde mümkün olacak en düşük zararı verecek şekilde saldırılar gerçekleşti. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu terör örgütlerinin bundan sonra zarar veremeyecekleri noktaya getirmek için yapılan çalışmaların sonuç vermesini temenni ediyorum. Dikkat ederseniz son ana kadar fail kimdir, kimliği nedir, hangi terör örgütüne bağlıdır. Bunlarla ilgili yüzde 99 olsa da açıklama yapmıyoruz. Kesinleştikten sonra açıklama yapma durumundayız. Biz resmi bir açıklama yaptığımız zaman devlet ciddiyeti yüzde yüz doğru olmasını gerektirir” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın operasyonlar bittikten sonra geriye dönmüş olmalarını görmek memnuniyet vericidir”

Emniyet birimlerinin insan kaynakları açısından zenginleştirilmesi, bu amaçla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görevlendirilmek üzere mahalle ve çarşı bekçilerinin alımının başlatılması, geçici köy korucularının artırılması, polis teşkilatında, jandarmada ilave alımların yapılması konusunda sunumlar yapıldığını söyleyen Kurtulmuş, “Mühimmat konusunda gerekli eksiklerin tamamlanması, daha ileri düzeyde mühimmatın alınması konusunda bir takım çalışmalar yapıldı. Operasyonların sürdüğü illerden göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın operasyonlar bittikten sonra geriye dönmüş olmalarını görmek memnuniyet vericidir. Cizre’den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 90’ı, Silopi’den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 80’i, İdil’den ayrılan vatandaşlarımızın tamamı operasyonlar bittikten sonra kendi ilçelerine geri dönmüşlerdir. Ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olan olay var. 85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlendi. Bunların 49’u canlı bombadır ya da bombalı araç ve gereçlerdir. Bunların önlenmiş olması Türkiye’de terörle mücadele bakımından son derece önemli tedbir olarak ortaya koyuluyor.” diye belirtti.

IŞİD’in Kilis’e saldırıları

Son üç ay içinde Kilis’e 55 roketin düştüğü bilgisini paylaşan Kurtulmuş, “DAEŞ tarafından yapılan bu roket atışları 68 kişinin yaralanmasına, 19 kişinin ölmesine vesile olmuştur. Bu 68 kişinin 16 tanesi Suriyeli, ölen 19 kişinin de 7 tanesi Suriyelidir. DEAŞ sınırlarımızın ötesinde hareketli kamyonetlerin üzerine yerleştirilmiş olan roketatar bataryaları ile hareketli olarak atışlarını yapıyorlar, Kilis’i hedef alıyorlar, Türkiye’ye zarar vereceklerini düşünüyorlar. Türkiye’nin bu terör örgütüne karşı Suriye ve Türkiye’de yaptığı etkin operasyonlara kendilerince cevap vermeye çalışıyorlar. Bu anlamda uluslararası koalisyon ve ABD’nin gözleme ve gözetleme imkanlarından daha fazla istifade edilerek DAEŞ’in Türkiye’ye karşı verdiği zararın önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor. Türkiye kimseden yardım almasa da kendi sınır illerinden birisini koruyacak imkana sahiptir, Türkiye DAEŞ mevzilerinin ciddi bir şekilde takibini ve kontrolünü yapıp, tehdit gördüğü bölgelere karşı kendi milli imkanları ile savunmasını ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Kurtulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın operasyonların tamamlandığı bölgelerde yapacağı çalışmalara ilişkin şöyle dedi: “6 adımlı bir plan olarak görebiliriz. Birinci adım da zarar ziyanın tespiti, ikinci adımında enkaz kaldırma çalışmaları, üçüncü adımda riskli alanların ilanı, dördüncü adımda rezerv alanlarının ilanı, beşincisi eğer yoksa imar planlarının yapılması, altıncı adım da vatandaşlarımızla koordineli bir şekilde, burada yapılan çalışmalara vatandaşlarımızın gönüllü çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bilgilendirilmelerinin sağlanması için irtibat bürolarının kurularak çalışmalar yurttaşlarımızın katılmasının sağlanmasıdır.”

Kurtulmuş, Doğu ve Güneydoğu’da 2 milyon 330 bin civarında öğrencini olduğunu bunlardan sadece 353 bininin eğitimin aksadığını, Zarar gören 714 okuldan 77 tanesi ağır hasarlı olduğunu ve bunların yeniden inşasının yapılacağını belirtti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.