Bal yarışması dereceye girenlere ödül verildi

Bal yarışması dereceye girenlere ödül verildi

Arı Yetiştiriciliği Birliği ile Bingöl Üniversitesi tarafından “En İyi Bal” yarışmasında dereceye girenlere ödül verildi.

Bingöl’de “En İyi Bal” yarışmasında dereceye girenlere düzenlenen programla ödülleri verildi.

Üretilen balın tanıtımı amacıyla Arı Yetiştiriciliği Birliği ile Bingöl Üniversitesi tarafından “En iyi bal” yarışması yapıldı. 76 üreticinin katılımıyla yapılan yarışmada Fikri Üzer'in ürettiği bal birinci,  Feyzi Kalkan ikinci ve Kenan Bahadır, Nihat Bezekçi ile Rıza Bircan beraber üçüncüyü paylaştı.

Programa; Vali Kadir Ekinci’nin yanısıra, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak,  Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Birlik Başkanı Mehmet Can Üzer, akademisyenler, arıcılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda, Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Birlik Başkanı Mehmet Can konuşma yaptı.

Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliğince düzenlenen ‘baş yarışması’ ödül töreninde konuşan Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Elhamdülillah ki dünya coğrafyası üzerinde ülke olarak özel bir konumda olduklarını söyledi.

“Üretmeyenler mahcup ve her zaman muhtaç konumdalar”

Vali Ekinci, “Hakikaten coğrafyamız doğudan- batıya, kuzeyden- güneye iklimiyle, coğrafyasıyla, öne çıkışıyla, çok özel bir konuma sahip.  Dolayısıyla güzel bir konuma sahip olan coğrafyada yaşamanın bedeli de ağır. Bu bedelin ağırlığı nedir üretmektir. Üretmediğimiz sürece de Dünyada gördüğümüz kadarıyla üretmeyenler, çalışmayanlar, her zaman borçlu, her zaman mahcup ve her zaman muhtaç konumdalar. Dolayısıyla bizim üzerimize düşen her günü çalışarak, üreterek, el birliği, güç birliği yaparak, bu coğrafyanın hakkını vermektir.” dedi.

“İki günü bir olan ziyandadır”

Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vessellem) “İki günü bir olan ziyandadır” hadisini hatırlatan Vali Ekinci,  şunları söyledi: “Efendimiz bir ölçü koyuyor bize. Dolayısıyla bize yerinde saymak iki günü eşit koymak yakışmaz. İnşallah sürekli hareket halinde olacağız ve sürekli üreteceğiz. Genç nesillere üretme kültürünü aktararak, ülke ve Bingöl ekonomisini hak ettiği yere taşıyacağız.”

“Bingöl balına kalite ve kimlik kazandırmaya yönelik çalışmalarımız var”

Vali Ekinci, Valilik olarak bal ile ilgili yapılan tüm çalışmaları önemsediklerini belirterek,  “Bingöl balına kalite ve kimlik kazandırmaya dair yapılacak tüm çalışmalarda üreticilerimizle, üniversitemizle her daim birlikte olacağız. Güçlerine güç katmak için elimizden gelen ne varsa özelikle, Pazar bulma ve pazar genişletme konusunda da çalışmalarımız var.” ifadelerini kullandı.

“Bal üretiyoruz ama bunu Türkiye ve dünyaya pazarlamamız lazım”

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da Bingöl Üniversitesi’nin pilot üniversite olduğunu belirterek,  Bingöl’de yapılabilecek en iyi alanlardan arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler alanlarını seçerek pilot üniversite olduklarını söyledi.

Üzerinde durulması gereken temel noktalardan birinin, Bingöl balının tescillenmesi, markalaşması, Bingöl’e aidiyeti ve kalitesi olduğuna vurgu yapan Çapak, “Bingöl balının kaliteli olduğunu söylüyoruz. Ancak kalite parametrelerini ortaya koyabilecek bilimsel yönümüz şu ana kadar yoktu. Pilot üniversite olmamızla beraber artık analiz ediyoruz ballarımızı. Bu yıl 108 farklı noktaya sizler arıcılarımızla birlikte bal kovanları koyduk. Numuneleri alıp analiz ettik. Bu çalışma 3 yıl devam edece, 3 yıl sonra ortalaması alınacak. Bingöl balının hangi kalitede olduğu belli olacak. Balların ne durumda olduğunu, kalitesini ortaya çıkarabileceğiz. Bu da yetmez pazarlama da lazım.  Bal üretiyoruz ama bunu Türkiye ve dünyaya pazarlamamız lazım. Bunlarda yetmez bal ürünleri dediğimiz; arı ürünlerini de pazarlamak gerekiyor. Belki bunların dışında araştırma neticesinde yeni ürünlerde keşfedilebilinir.” diye konuştu.

Bingöl İli Arı Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ise yapılan yarışmaya, 77 kişinin katıldığını belirterek, Bingöl balının daha çok tanıtılması ve kalitesinin daha da artırılması için bal yarışmasını düzenlediklerini söyledi.

Konuşmalar ardından program, Ana Arı Yetiştiriciliği Kursunu başarıyla tamamlayan üreticilere sertifikaları ve yarışmada dereceye girenlere plaket ve ödülleri protokol üyeleri tarafından verilmesiyle sona erdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.