Balyoz davası Yargıtay'da
Balyoz Planı davasının temyiz duruşması, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde başladı. Yargıtay çevresinde güvenlik önlemleri alındı.
Yargıtay'da, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu Balyoz Planı davasının temyiz duruşması başladı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ertuğrul, duruşmaların sabah 09.00'da başlayıp 12.00'de ara verileceğini, 13.30'da tekrar başlayacak duruşmaların pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde kesintisiz devam ettirileceğini bildirdi
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki heyette üyeler, Fikriye Şentürk, Hamza Yaman, Ahmet Toker ve Abdurrahman Kavun yer alıyor. Savunma makamında, Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Altınyüzük bulunuyor.
361 sanıklı Balyoz Planı davasının temyiz duruşması için emniyet güçleri sabahın erken saatlerinden itibaren Yargıtay çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Yargıtay'ın dört bir yanına güvenlik noktası koyan polis, duruşmayı izleyecekleri tek tek kontrol ederek içeri aldı. Duruşmayı izlemek için ise 42 gazeteci akredite yaptırdı. Gazeteciler listeye bakılarak tek tek alındı.
Tebliğname
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesine göndermişti. Tebliğnamede, Balyoz Planı davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanmasını istemişti.
Tebliğnamede, 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulması talep edilmişti.
Bina dışında bekliyorlar
Balyoz Planı davasının temyiz duruşması öncesinde sanıklara destek vermek isteyen bir grup, Yargıtay yakınlarında toplandı.
Balyoz Planı davasının temyiz duruşması, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde başladı. Duruşma öncesinde aralarında sanık yakınlarının da bulunduğu bir grup, erken saatlerden itibaren davanın ele alındığı Yargıtay önüne geldi.
Vekaletler Caddesi'nde barikat oluşturan polis, kalabalığı Yargıtay binasına yaklaştırmadı. Bu sırada Yargıtay'a gelen bazı sanık avukatları da hakimlerce hazırlanan listede isimleri bulunmadığı gerekçesiyle polis tarafından içeri alınmadı. Polisin yetki belgesi veya vekaletname sormasına tepki gösteren avukatlar, bir süre güvenlik güçleriyle tartıştı. Bunun üzerine kalabalık da alkışlarla avukatlara destek oldu. Daha sonra avukatlar kimliklerine bakılarak içeri alındı. Avukatların ardından sanık yakınları da kimlikleri kontrol edilip Yargıtay'a girdi.
Sanıklara destek için Yargıtay önüne gelen ve ellerinde Türk bayrakları bulunan, sarı fular takan ve arkasında balyoz resmi bulunan tişörtler giyen kalabalığın caddedeki bekleyişi sürüyor. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan kalabalık, zaman zaman sloganlar atıyor.
Davayı izlemek üzere Yargıtay önüne gelen eski bakanlardan Yaşar Okuyan, ailelere ve avukatlara yapılanları "nezaketsizlik" olarak nitelendirdi. Okuyan, "Avukatlar, aileler engelleniyor. İnsanlar müebbetle yargılanıyor. Aileler haklı olarak endişeleniyorlar. Bu görüntü Türkiye'ye yakışmıyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.