Başka çocuklar boğulmadan önlem alınsın

Başka çocuklar boğulmadan önlem alınsın

Van’ın Muradiye ilçesinde yaşanan 5 boğulma vakasına karşı ayaklanan mahalleli, başka çocuklar boğulmadan yetkililerden önlem alınmasını istediler.

İki gün önce Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Kandahar Mahallesi’nde geçen kanala düşen 9 yaşındaki Nur Sena Kurt’un boğularak hayatını kaybetmesiyle ayaklanan mahalleli, daha fazla boğulmalar yaşanmadan yetkililerin bir an önce güvenlik önlemi alınmasını istediler.

Mahalle içerisinde geçen kanalın kenarında oynayan minik çocuk, dengesini kaybederek bir anda kanala düştü. Kanala düşen Nur Sena akıntıya kapılarak 300 metre ilerde mazgala takılarak dura bildi.

Yakınlarının çocuktan haber alınması üzerine akşam saatlerinde arama çalışması başlattı. Arama sonucunda minik çocuk, evlerinden yaklaşık 300 metre ilerde kanalın içerisinde bulundu.

Çevredekilerin yardımıyla sudan çıkarılan Nur Sena Muradiye Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Nur Sena, hayatını kaybetti.

Boğulma anı bir evin güvenlik kamerasına yansıdı

Öte yandan, minik kız çocuğun suya düştüğü anı bir evin güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Her hangi bir güvenlik önleminin alınmadığı görüldüğü kanalın kenarında oynayan Nur Sena, burada bir an dengesini kaybederek suya düştüğü görülüyor.

Suyun akıntısına karşı çırpınan minik çocuk, burada akıntıya yenik düşerek 300 metre ilerde mazgala tutularak durabiliyor.

Yaşanan olaya karşı İLKHA’ya konuşan mahalleli, daha öncede herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığı kanala düşen 5 çocuğun boğularak hayatını kaybettiğini belirterek, Van Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğünden boğulmalara karşı önlem alınmasını talep ettiler.

“5 çocuğumuzu kaybettik”

Etrafında düşmelere karşı herhangi bir önlem alınmamasından dolayı kanalın kendileri için bir tehlike arz ettiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Mehmet Bozkurt, “Devlet Su İşlerine ait sulama kanalı bizim için çok risklidir. Şimdiye kadar 5 çocuğumuzu kaybettik. Bizler defalarca dilekçelerimizi Muradiye Kaymakamlığına verdik. Bu kanal 1965’de yapıldı. Ancak yapılırken bu bölge yerleşim yeri değildi. Şu an bu kanal bizim için tehlikelidir. Bir çocuğumuz dışarı çıktığı zaman tedirgin oluyoruz. O yüzden devletten bu kanalın etrafında bir önlem almalarını rica ediyoruz.” dedi.

“Bu kanal bize korku vermektedir”

Kandahar Mahallesi’nde imam-hatip olan ve aynı zamanda boğulan çocuğun amcası Ömer Kurt da çocukları evden çıktığı gibi endişelendiklerini ve her gün bu korkuyla yaşadıklarını belirterek, “Yetişkin bir insanın bu kanala düşmesi ve ardından çıkması bile çok zor oluyor. Kaç yıldan beri bu kanal böyledir. Şu ana kadar 5 kişi bu kanala düşüp vefat etmiştir. Bu mahalleli ayaklanıp devletin kapısına gidelim dedi. Buna gerek yok dedik. Devlet yetkililerimiz duyarlı insanlardır. İnanıyoruz ki buna bir çare bulacaklardır. Bu kanaldan dolayı her gün kalbimizde bir korku var. Çocuğumuz kaybolur bulmaz kanala koşuyoruz. Bu kanal kaç yıldır bize korku vermektedir.” diye konuştu.

“Kanalın üzeri kapatılsın ya da etrafına demir korkuluklar yapılsın”

Boğulmalara karşı bir an önce önlem alınması gerektiğini talep eden Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir an önce bunun etrafına ya bir korkuluk çeksinler ya da üzerini kapatsınlar ki bir daha böyle şeyler olmasın. Bundan sonra böyle olaylar yaşanmasın. Bu sebeple daha beteri olmaması sebebiyle kaymakamlığa onlarca dilekçe verdik. Ancak dilekçelerimize hiç önem vermediler. Bizler de bu korku içerisinde yaşamayalım. Evlerimizde rahat bir nefes alalım.”

“Çocuğumuz gözümüzün önünde kaybolduğu an ödümüz kopuyor”

Daha önce kız kardeşinin de aynı kanala düşerek boğulduğunu söyleyen İbrahim Barış ise “Buraya bir çocuk düştü boğuldu. Burası çok risklidir. Bir çocuğumuz gözümüzün önünde kaybolduğu an ödümüz kopuyor. Acaba çocuğumuz suya mı düştü diye endişeleniyoruz. Bizler istiyoruz ki devletimiz bize yardımcı olsun. Bu kanalı kapatsın ya da etrafını tel örgüyle örsün ki bizler de çocuklarımız da kurtulsun. Bu kanal her an bir düşman gibi gözümüzün önündedir. Çocuk annesinden uzaklaşınca kanala düşüyor. Annesi de korkudan kendisini kanala atamıyor. Bizler yetkililerden, bakanlardan, Cumhurbaşkanı’ndan rica ediyoruz. Bu kanal için bir önem versinler ve bir şekilde bu kanal için bir önlem alsınlar. Kanal kenarında yaklaşık 30 ev var. Bu 30 evin çocukları var, yaşlıları var. Yaşlılar bile bu kanala düşse içinde çıkamazlar.” şeklinde konuştu.

İLKHA























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.