Batman’da bu yaz 26 bin öğrenci Kur’an eğitimi aldı

Batman’da bu yaz 26 bin öğrenci Kur’an eğitimi aldı

Her sene camiye gelen çocuk sayısının arttığına dikkat çeken Batman İl Müftü Vekili Ahmet Duran, bu yıl merkez ve bağlı köylerde toplam 26 bin öğrencinin Kur’an-ı Kerim dersi aldığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl “Camide Çocuk Sesi Vatanımın Neşesi” sloganıyla açılan yaz Kur'an kursları sona erdi. Batman İl Müftü Vekili Ahmet Duran, İLKHA muhabirine, her geçen yıl Kur’an kurslarına ilginin arttığını söyledi.

Batman genelinde 761 görevlinin 26 bin 268 çocuğa Kur’an ve din eğitim dersleri verildiğini belirten Müftü Duran, Kur’an-ı Kerim eğitimini almak isteyen herkesin sadece yaz kurslarında değil yılın 12 ayı haftanın 7 günü 7-24 istedikleri camide Kur’an eğitimi alabileceğine dikkat çeken

Kur’an eğitiminde yaş ve mesai sınırının olmadığını dile getiren Duran, Yaz Kur’an kursları eğitimiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Diyanet İşleri Başkanlığımız müftülüklerimiz vasıtasıyla ülkemizde yaşayan bütün vatandaşlarımıza 81 il ve bütün ilçelerinde özellikle çocuklarımızın okulu bittikten sonra yaz dönemlerinde yaz kursları açmış bulunmaktadır. Bu kursumuz süreklilik arz eden her sene açmış olduğumuz bir kurstur. Batman ilimizde de bu sene yaz kurslarımızı açtık. Geçmişte yaz kursları sadece camilerde olur iken özellikle son dönemlerde hem camilerimizde hem Kur’an kurslarımızda hem de müftülüğümüzün uygun gördüğü her yerde kurs açabilmekteyiz. Önceleri sadece bizim resmi görevlilerimiz bu işi yapıyorlardı. Talep çok olunca birçok mekânda böyle kurslar açma imkânı bulduğumuz için de öğretici sayısında yetersizlik oldu. Diyanet İşleri Başkanlığımızda bu konuda bir çözüm olarak imam hatip mezunu olmak şartıyla imtihanla yaz kurslarında görev almak isteyenlere sınavla görev vermeye çalıştık.”

“Öğrencimiz yaz kurslarından istifade etti”

Yaz kurslarında 26 bin öğrencinin Kur’an eğitimi aldığını dile getiren Duran, “Batman Müftülüğü olarak her sene yaz kursları açılacağı zaman ön hazırlığımızı yaparak camilerimizde, Kur’an kurslarımızda ve uygun görülen her yerde kurslarımıza gelmek isteyenlere daha rahat bir eğitim verebilmek için öğretici de almaktayız. Bu sene Batman merkez ve bağlı köylerde 358 kadrolu ve 361 tane geçici toplam 719 öğreticimiz ders verdi. Herhangi bir şart aramadığımız herkesin gelebildiği kurslarımızda bu sene yaklaşık 2 ay boyunca öğrencilerimize kurs verdik. Batman merkez 197 tane cami ve mescit, 68 tane Kur’an kursu ve diğer mekânlar 63 toplam Batman il merkezi ve köylerimiz 328 tane mekânda kurs açtık. Bu kurslarda 7 bin 755’i erkek ve 9 bin 121’de kız öğrenci olmak üzere toplam 16 bin 876 tane öğrenciye ulaşma imkânını bulmuşuz. Batman genelinde ise toplam 761 tane kadrolu ve geçici görevli kurslarımızda ders verdi. 12 bin 915’i erkek ve 13 bin 353’de kız toplam 26 bin 268 tane öğrencimiz yaz kurslarından istifade etti.” ifadelerini kullandı.

“24 Eylül’de başlayacak Kur’an kurslarımız 9 ay sürecek”

Kur’an eğitimin yaz kurslarıyla sınırlı bir eğitim olmadığının altını çizen Duran, “Yaz kurslarımız okullara giden öğrencilerimizin camilerimize gelebilmeleri Kur’an öğrenebilmeleri için çocuklar acısından gönüllülük esasına dayalı bizim acımızdan zorunluk olarak yaptığımız bir faaliyettir. Yaz kursları dışında yine bizim kendi görevlilerimiz cami dersleri adı altında kendi camilerinde herkese ders verebiliyorlar. Bunun resmi boyutu da olabiliyor ya da onun ötesinde Allah (celle celaluhu) rızası için ki biz bunu hep tavsiye ediyoruz. Arkadaşlarımız genelde kendi camilerinde bu dersleri vermeye çalışıyorlar. Tıpkı okullar gibi uzun süreli kurslarımız da var. Bu sene de 24 Eylül’de başlayacak olan kurslarımız 9 ay boyunca eğitim veriliyor. Bu kurslarımıza gelmek isteye herkes için bir dilekçe yeterlidir. 18 yaş üstüyse kendi dilekçesi 18 yaş altıyla velisinin müsaadesiyle dilekçe verdiği zaman biz bunları kabul ediyoruz. Batman merkez, ilçeler ve bazı köylerde Kur’an kurslarımız var. 9 aylık dönemde daha çok bayanlara hitap eden yerler var. Erkekler için Batman ve Güneydoğu’ya has medrese dediğimiz yerlerde eğitim veriliyor.” diye konuştu. 

“Bizim görevimiz sadece camileri açmak, ezan okumak ve namaz kıldırmak değildir”

Görevlerinin sadece cami açmak ve namaz kıldırmak olmadığını söyleyen Duran, sözlerine şöyle devam etti: “Batman Müftülüğü ve ilçe müftülükleri olarak bütün kardeşlerimize 7’den 77’ye kadar herhangi bir yaş farkı eğitim şartı aramadan camilerimizi, Kur’an kurslarımızı ya da uygun görülen mekânları Kur’an eğitimi veriliyor. Bizim görevimiz sadece camileri açmak, ezan okumak ve namaz kıldırmak değildir. Bunlarla beraber dinimiz İslam’ın ana kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’i birinci elden resmi makamlardan en güzel şekilde öğretmek öğrenmekte bizim için bir şereftir. Herkese cami ve Kur’an kurslarında Kur’an dersi almalarını tavsiye ediyorum.”

“Herkesi Kur’an kurslarımızda bekliyoruz”

Yaz kursları bitse bile 7-24 cami ve Kur’an kurslarında Kur’an eğitiminin alınabileceğine işaret eden Duran, “Çocuklarımızın okul dönemleri bittiği için yaz kurslarından faydalanmalarını istiyoruz. 7-24 dediğimiz yılın 12 ayı, bütün haftaları, her günü herkese bu kurslar sadece yaz aylarına has kurslar değil Kur’an kursları çok geneldir. Yaz aylarının da dışında görevlimizin olduğu her yerde insanlarımız gelip çok rahat bir şekilde eğitim alabilir. Görevlimize müracaat edip Kur’an öğrenmeyi talep ediyorsa biz yardımcı olacağız. Bu kurslar zaten yapılıyor. Cami dersleri var. Gönüllü olarak bu işi yapan arkadaşlarımız var. Başkanlığımızın talimatı da gereği budur. Bütün toplantılarımızda bizden ders almak öğrenmek için yılın 12 ayında, bütün haftalarda ve her zaman camilerimizin açık olduğunu bu konuda sadece namaz kıldırmakla mükellef olmadığımızı Kur’an öğretimine biz devam ettiğimizi ve bizden de bu konuda istifade etmek isteyen varsa ki olmalıdır. Herkesi camilerimizde ve Kur’an kurslarımızda bekliyoruz.” dedi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler