Battalgazi Kernek Karagözlüler Camii dualarla ibadete açıldı

Battalgazi Kernek Karagözlüler Camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir hayırsever tarafından Malatya merkezdeki en büyük cami unvanına sahip Kernek Karagözlüler Camii, Cuma namazı öncesi düzenlenen programın ardından dualarla açılışı gerçekleştirildi.

Battalgazi ilçesi Kernek Mahallesi'nde 1953 yılında hayırsever rahmetli Hacı Mehmet Karagözlü tarafından yapılan Kernek Camii, zamanla eskiyip yaşanan depremlerle de duvarlarında çatlaklar oluşunca, torunu Nüvit Karagözlü tarafından 2019 yılında yapımına başlanan ve bir yılda tamamlanan yeni camiye, mahalle adı ile hayırsever ailenin soyadı verildi.

3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, alt katı taziye ve Kur'an kursu, birinci katı erkeklerin, ikinci katı da kadınların ibadet yapabileceği 4 bin kişilik kapasiteli Malatya merkezdeki en büyük cami olan "Kernek Karagözlüler Camii" için açılış programı düzenlendi.

Program, Kernek Karagözlüler Camii İmam Hatibi Yusuf Çevik Hoca'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından hayırsever iş adamı Nüvit Karagöz'ün açılış konuşmasıyla devam etti.

"Dedemin yaptığı caminin yerine, 4 bin kişilik Malatya merkezin en büyük camisini yaptık"

Allah-u Teala'nın böyle bir cami yaptırmayı kendilerine nasip ettiği için çok mutlu olduğunu dile getiren Karagözlü, "1953 yılında rahmetli dedem Hacı Mehmet Karagözlü burada bir cami yapmıştı. Ben de yaklaşık 40 yıl o camiyle ilgileniyordum. Artık caminin duvarlarında çatlaklıklar oluştu ve aynı zamanda Kernek Mahallesi Malatya'nın en büyük mahallesi olduğundan onun yerine büyük bir caminin yapılmasının gerekli olduğuna karar verdik. Bu camiyi yaparken bir gayemiz vardı. Öyle bir eser yapmalıyız ki, Malatya'da ve çevre illerde emsali olmasın. Çünkü burası Allah'ın evidir. Allah'ın evi en güzeline layıktır. Bu fikir ve düşünceyle yola çıktık. Bu caminin birtakım özellikleri var. Burada bulunan avizeler Türkiye'deki hiçbir camisinde bulunmaz. Isıtma ve soğutmasını da caminin tüm bölümlerini serinletecek ve ısıtacak bir sistem kurduk." diye konuştu.

"Böyle bir hizmeti bana nasip eden Cenab-ı Allah'a şükrediyorum"

2019 yılının ocak ayında caminin yapımına başladıklarını ve 2019 yılının sonunda ise bitirdiklerine dikkat çeken Karagözlü, "Taziye evi erkek ve bayanlar için 250-300 kişi kapasitelidir. Bununla birlikte 4-6 yaş Kur'an kursunu da yaptık. Kubbe ve iç kısmındaki motifler tamamen birçok camide olmayan bir motif sistemiyle süsledik. Bu cami Malatya'nın en büyük ve en güzel camisi oldu. Kapalı alanı 3 bin 500 metrekare olan camimizde 4 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği kapasitededir. Üst kat bayanlar için yapıldı. Onlar da zaman zaman cemaate katılıp namazlarını kılabiliyorlar. Böyle bir hizmeti bana nasip eden Cenab-ı Allah'a şükrediyorum. Yapımında emeği geçen mimarından işçisine kadar herkese teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun." dedi.

"Cami kültürü İslam medeniyetinin temel taşlarındandır"

Cami kültürünün İslam medeniyetinin temel taşlarından biri olduğuna vurgu yapan Malatya İl Müftü Yardımcısı Mehmet Taşdelen, şöyle konuştu:

Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde ilk yaptığı mescid, Kuba Mescidi'dir. Medine'ye varır varmaz yapmış olduğu mescid, şimdiki Mescid-i Nebevi ismiyle müsemma olan mesciddir. Buradan hareketle Müslümanlar gittikleri her yerde ilk önce ibadetlerini yapacakları bir mekân tesis ederek şehirleşmeye başlıyor ve günümüze kadar geliyor. Mescidler, camiler çeşitli şekillerde yapılarak günümüze kadar geliyor. Gerek ülkemizde gerek İslam aleminde birçok cami ve birçok mescid var. Bunları yapanlar şu anda hayatta değiller fakat yaptıkları bu hayır ve hasenatları devam ediyor. Peygamber Efendimizin ifadesiyle insanoğlu vefat ettiği zaman amel defteri kapanır ancak 3 şekilde açık kalır. Bunlardan bir tanesi de sadaka-i cariyedir. Yani hayrı, hasenatı devam eden bir sadakadır. Bunun içerisine mektep, medrese, han, hamam, yol, çeşme girdiği gibi mescidler ve camiler de girmektedir.

Konuşmasının sonunda Taşdelen, camiyi yapan hayırsevere teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Kaymakamı Abdülkadir Duran, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'da günün anlam ve önemi hakkında birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından İl Müftü Yardımcısı Mehmet Taşdelen'in okuduğu dua ve kurdele kesiminin ardından 4 bin kişilik Kernek Karagözlüler Camii ibadete açıldı.

Cuma nazından önce cemaate seslenen Battalgazi İlçe Müftüsü Hüseyin Özdemir, Coronavirus vaka sayılarının arttığına dikkat çekerek vatandaşların maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına riayet etmeleri hususunda uyarılarda bulundu.

Okunan öğle ezanını müteakiben sosyal mesafe kuralı gözetilerek Cuma namazı kılındı.

Cami çıkışında vatandaşlara ikram yapıldı.

İLKHA


Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

Malatya'nın en büyük camii dualarla ibadete açıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.