Baygın kimse namaz ve oruçları sonradan kazâ eder mi?

Baygın kimse namaz ve oruçları sonradan kazâ eder mi?

Hastalık veya başka bir nedenden dolayı baygınlık geçiren kişi Şafiî mezhebine göre kılmadığı namazları sonradan kazâ etmez.

Hastalık veya başka bir nedenden dolayı baygınlık geçiren kişi Şafiî mezhebine göre kılmadığı namazları sonradan kazâ etmez. Hanefî mezhebine göre beş vakitten daha az bir süre baygın kalan kimse sonradan bu namazların kazâsını yapmalıdır.

İmsak vaktinden önce oruca niyet edip günün bir cüzünde ayılan kimsenin o günkü orucu geçerlidir. Ancak günün tamamını baygın geçiren kimse sonradan bu günün kazâsını yapar. Durum günlerce sürse de hüküm bu şekildedir. Namazın aksine, oruç ibadetinde baygın kimse sonradan tüm günlerin kazasını yapmalıdır. Bununla ilgili fakihler arasında ihtilaf yoktur (İbn Rüsd, Bidâyetü’l-Müctehid s.254; Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî ve Edilletuhu II, 126). Ayıldıktan sonra kazâ yapma imkanı bulmadan vefat eden kimse sorumlu olmaz. Zira bu kişi, hastalıktan dolayı oruç tutamayıp sonradan kazâ imkanı bulamayan kimse gibidir; ihmal durumu söz konusu olmadığı için yerine getiremediği ibadetlerden dolayı sorumlu olmaz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.