Bayram namazı evde kılınabilir mi?

Bayram namazı evde kılınabilir mi?

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu tarafından yapılan açıklamada, "Cemaat sayısının camilere göre çok daha az olduğu evlerde bayram namazını kılmak yeterlidir, hutbeye gerek yoktur." ifadelerine yer verildi.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, bayram namazının evde kılınabileceğine dair bir fetva yayımladı.

Yılda iki defa topluca eda edilen bayram namazının İslam'ın en önemli şiarlarından biri olduğuna dikkat çekilen fetvada, "Bayram namazı, Hanefilere göre vacip, Şafilere göre ise müekked sünnettir. Fakihlerin büyük çoğunluğu, camilerde kılınma imkânı bulunmadığı takdirde bayram namazının evlerde ferdî veya cemaatle kılınabileceği görüşüne gitmiştir. Bu konu fıkıh kitaplarında daha çok 'bayram namazının kazası' başlığı altında ele alınır. Hanefi alimleri dışındaki Cumhuru'l-Ulema, cemaatten geri kalan kimsenin daha sonra evde bayram namazını eda etmesinin müstehap olduğu görüşüne gitmiştir. Kaldı ki Hanefilere göre topluca kılınmaması durumunda bir sonraki gün imamla birlikte bayram namazı yine kılınabilir. (El Aynî, Umdetü'l Kârî VI, 445)" ifadelerine yer verildi.

"Bayram namazının kazasıyla ilgili bu hüküm, umumu kapsayan hastalık ve benzeri sorunlar nedeniyle mescitlerde imamla birlikte kılamayanlar için de geçerlidir." denilen fetvada, "Bu kişiler bayram namazını evde bireysel olarak kılabilecekleri gibi aile fertleriyle birlikte cemaatle de eda edebilirler. (İbn Kudâme, El Muğnî II, 290) Rivayet edildiğine göre Enes Bin Mâlik (radiyallahu anh) bayram namazını kaçırdığında aile efradını toplar, imamın bayram günü kıldırdığı gibi onlarla bayram namazını kılardı. (El Beyhâkî)" görüşlerine yer verildi.

Fetvada ayrıca "Bayram namazı camide kılındığında cuma namazının aksine hutbe irad etmek ve okunan hutbeyi dinlemek farz değildir. Dolayısıyla cemaat sayısının camilere göre çok daha az olduğu evlerde, yalnız bayram namazını kılmak yeterlidir, hutbeye gerek yoktur. Zira hutbe, daha çok camilerde topluca eda edilen namazlar için bir anlam ifade etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Bayram namazının keyfiyeti ve vakti

Açıklamanın sonunda, "bayram namazının keyfiyeti ve vakti" hakkında ise şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Bayram namazının vakti güneşin doğup bir miktar yükselmesiyle başlar, öğle vaktinden bir müddet öncesine kadar devam eder. Bayram namazı için ezan okunmaz, kamet getirilmez. Sadece 'Es-Salâtu Camia' denir ve ihram tekbiri getirilir. Akabinde iftitâh duası okunur. Fatiha suresine başlamadan önce yedi defa (Hanefilere göre üç defa) tekbir getirilir. Fatiha ve zammı sure okunduktan sonra diğer namazlarda olduğu gibi rükû ve secde yapılır. İkinci rekâta kalktıktan sonra Fatiha'ya başlamadan önce beş defa (Hanefilere göre yine üç defa fakat 2. rekatta fatiha ve zammı süre okunduktan sonra) tekbir getirilir. Sonrasında ise kıraat ve diğer rükünler yapıldıktan sonra namaz sonlandırılır.

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.