​Bayram namazı nasıl kılınır? (Uygulamalı video)

​Bayram namazı nasıl kılınır? (Uygulamalı video)

Yılda iki kez kılınan bayram namazı unutulabiliyor. Peki, bayram namazı nasıl kalınır?

Kurban Bayramı vesilesiyle, her yıl olduğu gibi bu yıl da 7’den 70’e Müslümanlar, cami ve mescitlerde bir araya gelecek.

Peygamber Efendimiz (Sallahu Aleyhi Vesellem) Medine'ye hicretinin ikinci yılında, Medine halkının senede iki bayram günleri olduğunu görünce, "Allah Teâlâ size o iki bayram günlerine bedel, onlardan daha hayırlı iki bayram günü ihsan etmiştir.” buyurarak Ramazan ve Kurban bayramlarını haber vermiştir ve ilk bayram namazı hicretin ikinci yılında kılınmıştır.

Yılda sadece iki defa eda edildiği için bayram namazının nasıl kılındığı unutulabiliyor. Peki, Bayram namazı nasıl kılınır?

İmam Hatip Mehmet Salih Çalka, bayram namazı kılınışını uygulamalı olarak anlattı.

Çalka, “Ramazan ve Kurban bayramları, cuma namazı farz olan kimselere vaciptir. İmam, 'Allah-u Ekber' diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde niyet getirdikten sonra (Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama) tekbir getirip ellerini bağlar. Hanefiler 'Sübhâneke', Şafiiler ise 'Veccehtü' duasını okur. Sonra imam ve cemaat, “Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Birinci rekatta 7 defa tekrarlanır ve eller bağlanır. Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, Fatiha ve zammı süreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır. İkinci rekâtta yine bu sefer 5 defa , 'Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber' denilir. Fatiha ve zammı- süreyi yine sesli olarak okur. Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. Tahiyyât okunur. Sağa ve sola selam verilerek namazdan çıkılır."

Selam verildikten sonra imam hatibin minbere çıkıp bir hutbe okuyacağını aktaran Çalka, "Bu hutbe Cuma hutbesinde olduğu gibi iki kısımdan oluşur. Hutbeye, 'Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, lâ ilâhe illallâhu vellâhu ekber, Allah-u Ekber ve lillâhil hamd' diye tekbir getirilerek başlanır. Cemaat de tekbire katılır. İmam hatip, bayram hutbelerinde genel olarak bayramın birleştirici özelliğinden ve kardeşlikten bahseder. Hutbeden sonra camide bayramlaşma yapılır." dedi.

Bayram namazının kılışını öğrenen çocuklar da artık bayram namazını kılmayı öğrendiklerini ve inşallah bayram sabahı camiye gelip bayram namazı kılacaklarını söylediler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.