Belen'deki Kanuni Sultan Süleyman Camii tarih kokuyor

Belen'deki Kanuni Sultan Süleyman Camii tarih kokuyor

Tarihi dokularıyla bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, her yıl binlerce turisti ağırlayan Antakya(Hatay), camileriyle de ön plana çıkıyor.

HATAY- Tarihi dokularıyla bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, her yıl binlerce turisti ağırlayan Antakya(Hatay), camileriyle de ön plana çıkıyor.

 

İslamiyet’in Anadolu’ya geldiği Hz. Ömer zamanında Hatay (Antakya) da kalplerin fethedildiği illerden biriydi. İslamiyet’in gelmesiyle Hatay’ da cami, medrese, han, hamam ve kervansaray gibi yapılar, Müslümanların elleriyle inşa edildi.

 

Bu tarihi yapılardan bir tanesi de Hatay’ın Belen İlçesinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman (Belen Merkez) Camisidir.

 

Tarihi

Belen Merkez Camii salnamelerdeki ifadesiyle Kanuni Sultan Süleyman Han Hazretleri tarafından 959 tarihinde yapılma emri verilmiştir. Belen merkez cami konumunda olan bu mabet halen ayaktadır ve ibadete açıktır. Kalın duvarlarla  iki bölüm halinde inşa edilmiş olan bu cami Belen’de yukarı çarşı olarak tabir edilen eski şose yol üzerinde ve çarşı merkezinde yer almaktadır.


 

Caminin yapısı

Yapı, güneyinde merkezi bir ana kubbenin üç yanını çevreleyen eyvanlarla kuşatılan harim, kuzeye sonradan eklendiği tahmin edilen iki bölümlü kısım, bu iki kısım arasına yerleştirilen minare ve doğusunda yeni eklenen bölüm ve güneyindeki hazireden oluşur.


 

Belen’in artan nüfusuna paralel olarak, caminin doğu tarafına ek bir bölüm inşa edilmiştir. İçinde bir mihrabında bulunduğu yeni kısma, hem harim içinden, hem de kuzey cephede açılan kapılarla giriş sağlanır. Çok sade planlanan ek kısım, sık açılan pencerelerle oldukça aydınlıktır. Camide güney ve batı cepheler özgürlüğünü korumakla birlikte, kuzey ve doğu cephelerde değişiklikler gözlemlenmektedir. Doğu cephe yeniden inşa edildiği için kayda değer bir özellik göstermez.

 

Seyahatnamede Merkez Camii

Evliya Çelebi’ye göre XVII. Yüzyılda üstü kurşunla kaplanan cami, günümüze yakın bir tarihte beton kaplamalı düz dam şekline dönüştürülmüştür. Ayrıca yapının çokgen kasnaklı kubbesi, minaresi ve güney cephesi kireçle sıvanmıştır. Caminin güneyinde bir teras üzerinde hazireyle karşılaşılır. Hazireye kimlerin gömülü olduğu bilinmemektedir. Camide dikkat çeken bir özellik sultan yapısı olmasına karşın tek minareli oluşudur. Camide kuzey bölümden ibadet mekânına giriş sağlayan kapının üzerinde yer alan kitabe üç satır halinde sülüs yazıyla yazılmıştır. (Fikret Kavgalı/Mehmet Ün-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.