"Berberlik mesleği mutlaka sevilerek yapılmalı"

"Berberlik mesleği mutlaka sevilerek yapılmalı"

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde berberlik mesleğini icra edenler, bu mesleğinin mutlaka sevilerek yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Her meslek dalı gibi berberliğin de önemli bir el sanatı olduğunu belirten Hilvanlı berberler, bu mesleğin sevilerek yapılması gerektiğini anlattılar.

Karacurun Mahallesi'nde berberlik yapan Sedat Toprak, berberlik mesleğinin zevk ile yapılması gereken bir iş olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Yaklaşık 11 senedir bu işle uğraşıyorum. İşimiz güzel bir sanattır. Belli bir zaman sonra işini zevkle yaptığında zorluklarla karşılaşmıyorsunuz. İşin en zor tarafını dahi zevk haline getirdiğin zaman o iş zorluktan çıkmış oluyor. Maddi geliri ise ilçemizin gelir seviyesine göre değişiyor. Asgari ücretle çalışan müşterilerimiz var ve bazı müşteriler de fiyat nedeniyle de yer değiştirebiliyor. Bizim işimizin olması için insanların kendilerini sevmeleri lazım ki gelip traş olsunlar. İşimizin en zor tarafı gelen müşterinin hangi saç stilini istediğini bilmemesidir.” 

"Devletin küçük esnafa destek vermesi lazım"

Yeni Mahalle’de berber dükkânı olan Mehmet Demir, emeklerinin karşılığına tam olarak alamadıklarını belirterek, “30 senedir bu işi yapıyorum. Şu anda berberlikte para yok. Burada mevsimlik işçi olduğu için çoğu zaman iş zamanı geldiğinde vatandaş başka illere gidip çalışmak zorunda kalıyor. Sadece senede üç ay çalışıyoruz. Eskisine göre bu meslek şu açıdan şimdi daha iyi; kullandığımız aletler yeni teknoloji. Emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyoruz. Maddi olarak ilçemizin durumu o kadar iyi değil, bu yüzden biz de hakkımızı tam olarak alamıyoruz. Devletin küçük esnafa destek vermesi lazım. ” dedi.

Berberlerin uzun süre ayakta durması sağlık problemlerini beraberinde getiriyor

Berberlerin bir süre sonra farklı sağlık sorunları yaşadığını belirten Bağlar Mahallesi esnafı İlyas Koyuncu, “Ben 2012’den beri ilçede berberim. Sağlık açısından işimiz fazla iyi değil. Çünkü ayakta çok duruyorsun. Traş olmak için her çeşit insan geliyor. Bunun içinde hastalıklı olan insanlar olabiliyor. Emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyoruz. İlçemizdeki vatandaşların maddi durumu fazla iyi değil.  Her işte olduğu gibi bu işi de severek yapman lazım. Bu işin en güzel tarafı da kendi işimizin olmasıdır başkasının işini yapmıyorsun. Devlet’in bu mesleğe de destek vermesi gerekir.” dedi.

"Gençler arasında futbolcu, artist veya sinemacıya özentiler var"

İcra ettikleri mesleğin mutlaka sevilerek yapılması gerektiğini söyleyen Haşim Fidan ise şöyle konuştu: “Öncelikle berberlik yapan kişinin bu mesleği severek yapması lazım. Bu iş gönül isteyen bir iştir. Bu işte insanın isteği olmazsa zamanla bu işi bırakır. İlçemizde yoğun bir nüfus sayısı olmadığından dolayı maddi getirisi fazla yok. Yine de çok şükür günlük kazancımız çıkıyor. Bazen de hep aynı işi yaptığımızdan dolayı sıkıldığımız da oluyor. Bazen müşteriler yaşadığı maddi veya manevi sorunlar nedeniyle sinirli olabiliyorlar. Onlar ile mutlaka empati yapmak gerekiyor. Günümüz teknoloji çağı olması nedeniyle sürekli modeller değişiyor ve bazen buna ayak uydurmak zorlaşıyor. Gençler arasında futbolcu, artist veya sinemacıya özentiler var. Bu nedene biz de ayak uydurmada zorluk yaşıyoruz. ” diye konuştu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.