Besiciler, parasıyla bile saman bulamıyor

Besiciler, parasıyla bile saman bulamıyor

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, besicilerin, yem fiyatlarının pahalılığından dert yandığını söyledi.

Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, besicilerin sorunları ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, yem fiyatlarının pahalı olduğunu ve çiftçinin saman bulmakta bile sıkıntı yaşadığını söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikası ve Resmi Gazetede  yayınlanan  Bakanlar Kurulu Kararı ile  canlı hayvan ithalatında  uygulanan gümrük vergisinin büyük bir oranda düşürülmesinin besicileri doğrudan etkilediğini söyledi.

Gürer, “Çünkü tüccar, besicileri maliyeti altında ürünlerini satmaya zorladı. Gittiğim yerlerde besiciler, hayvan satmakta zorlandıklarını anlatıyorlar. Ayrıca yem fiyatları ciddi oranda bir tırmanış içinde. Bir yıl boyunca hayvanlar kapalı alanda  kalıyor. Meraları  hızla tüketiyoruz. Meralar azalınca  hayvan kapalı kalmakta ve tükettiği yem artmaktadır. Yemin  torbası  60 liraya kadar çıkmış durumdadır. Besicinin durumu oldukça zor. Kimi besici bu işe başladığına pişman. Mazota ve diğer girdilere gelen zamlarla besiciler doğrudan etkilenmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Bakan, önce oradan işe başlasın”

Son zamanlarda buzağı ölümlerinin de arttığına dikkat çeken Gürer, “Bakan Fakıbaba, Buzağı ölümlerini önleyeceğiz diyor ama  devlet kurumu olan TİGEM’de bile buzağı ölümleri ülke ortalaması altında değil. Bakan, önce oradan işe başlasın. Devlet kurumunda buzağı ölümlerini engellesin.” dedi. 

“Besiciler, hayvanlarına yedirecek saman bulmakta zorlanıyorlar” 

Hükümetin ülkeyi, samanı bile ithal edecek duruma getirdiğini söyleyen Gürer; “Besiciler, samanın tonu 650 liraya çıkmasına rağmen hayvanlarına yedirecek saman bulmakta zorlanıyorlar.  Buna rağmen çözüm üretemiyor. Besicilerin girdi maliyetleri artıyor. Hayvancılıkta yem temininde sorun yaşanıyor. Bakım masrafı, veteriner masrafı ve diğer girdiler karşısında çaresiz kalan besicinin sorununun, gelip alanda görülmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik gerçek manada çareler üretilmesi gerekiyor.”   ifadelerini kullandı.

“Kontrollü hayvanda dahi ölümler var”

Buzağı ölümlerinin engellenebilmesi durumunda Türkiye’de et sorununun yaşanmayacağını belirten Gürer sözlerini şöyle bitirdi:

“Besiciler buzağı ölümlerini engellemek için buzağı fiyatının 4’te biri fiyatı kadar ilaca para veriyor ama sorunu yine de çözemiyor. Yapılan tahlil ve analizlerden de bir sonuç çıkmıyor.   Kontrollü hayvanda dahi ölümler var. Bu soruna acil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor. Önceki dönemlerde ineğe teşvik veriliyordu, şimdi ise teşvikler buzağına veriliyor. Buzağı ölünce destek de verilmiyor.” dedi. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler