'Bin aydan daha hayırlı' olan Kadir Gecesi'nin önemi nedir?

'Bin aydan daha hayırlı' olan Kadir Gecesi'nin önemi nedir?

​Ramazan ayının 27'inci gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi çarşamba günü idrak edilecek.

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in 27'nci gecesine denk gelen ve Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gece olarak da bilinen Kadir Gecesi, çarşambayı perşembeye bağlayan gece ihya edilecek.

"Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul edilen Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nin önemi şu şekilde dile getirilmiştir: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

Kadir Süresinin 97'nci ayeti kerimesi de bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sürede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (Salallahu Aleyhi Vesselem) Hira dağında Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir.

Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın 97'nci süresi olan 5 ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir.

Kadir, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Kadir Gecesi neler yapılmalı

Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'nde Hak dostları namaz borcu olanların mübârek gecelerde kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Kur’ân-ı Kerîm okumak, tevbe istiğfar etmek, salat u selam getirmek, hamd etmek ve şükür halinde bulunmak, Allah’ı çokça zikretmek, sadaka vermek gibi ibadetlerin yapılması elzemdir.

Özelikle Ramazanın son 10 gününü Kadir Gecesi bilerek hareket edilirse Kadir Gecesine rastlanmış olur.

Hazreti Aişe'den (radıyallahu anhâ) rivayet edildiğine göre; Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57.)

Yine Hazreti Aişe, (radıyallahu anhâ) şöyle dedi:

"Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.

Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et." buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5.)" (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler