Bingöl Belediye Başkanı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi

Bingöl Belediye Başkanı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi

Basınla bir araya gelen Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, kente devam çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında ihale süreci tamamlanan 2 etabın yapımına bayramdan sonra başlanacağını belirterek, kamuoyunun yakından takip ettiği diğer projeler hakkında da bilgi verdi.

Toplantıya; Başkan Barakazi’nin yanı sıra Başkan Yardımcıları Ahmet Korkutata, Veysel Koç ve Orhan Bozgan katıldı.

Barakazi, yaptığı açıklamada, Türkiye’de sayılı belediye başkanlarının yürüttüğü dört önemli görev üstlendiğini söyledi.

Bu görevlerden dolayı yerel bazda zaman zaman eleştirilere maruz kaldığını belirten Barakazi, “Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Üyeliği, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği (CEMR) Siyasi Komitesi Üyeliği, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Birliği  (CEMR) İzleme Komitesi Üyeliği ve TBB Encümeni Üyeliği görevlerinde bulunuyorum. Üstlendiğim görevler münasebetiyle belirli periyotlarda gerek il dışında gerekse yurtdışında düzenlenen toplantılara katılarak ülkemizi ve ilimizi temsil ediyorum. Ülke genelindeki 16 heyetin içinde benden Bingöl’ü temsilen bulunuyorum. Bingöl’ün hem ülkede hem de Avrupa’daki temsilcisi olmak sayıları belediyeler arasında olmak, Bingöl imajı açısından ciddi bir avantajdır.” dedi.

Belediyenin mali durumu hakkında da konuşan Barakazi, 162 milyon 519 TL borçla görevi devraldığını belirtti.

Barakazi, “2014–2015 yılları arasında ihalesi gerçekleştirilen üstyapının tamamlanması için 30 milyon 402 TL daha borç alındı. Göreve geldiğimizde toplam borcumuz 192 milyon 921 TL’ye çıktı. Bu borcumuzdan 63 milyonunun geri ödedik. Şu anda 129 milyon 921 TL borcumuz bulunuyor. Bizim borcumuz yapılandırılmış borçtur, bu borçla ilgili Allah’a şükür ödeme sorunumuz da yoktur. İller Bankası payından borcumuz kesiliyor. Her ay ortalama yapılandırılmış borçlarımıza karşılık kaynağımızdan 1,5 milyon TL’ye yakın bir rakam kesiliyor.” diye konuştu.

Yıllara göre bütçe gerçekleşme oranlarına ilişkin de bilgi veren Barakazi, şunları söyledi: “2014 yılında bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 60.33 olarak görünüyor. Malum işçilerimizin 6 maaşı içerdeydi, esnafa borcumuz vardı yine tedarikçilerimizin büyük bir kısmı bizi haczetti. Ondan dolayı da ciddi bir borç birikmişti. O yüzden giderimiz çoktu, gelirimiz yoktu. Biz başladığımız zaman borçları ödeyerek alacakları tahsil ettik. Mali disiplin uyguladık ve bütçemize çeki düzen verdik. Bütçe gerçekleşme oranımız 2015’te yüzde 93.90, 2016’da yüzde 99.94, 2017’de yüzde 96.94 olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 7 ayında gerçekleşme oranı ise yüzde 57.66 yılsonuna kadar hedefimizi tutturmuş olacağız.”

Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi

Kültür Mahallesi’nde uygulanan 2’nci etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ne ilişkin bilgi veren Barakazi, Kurban Bayram’ından sonra temel atılacağını müjdeledi.

Barakazi, “4’üncü ve 5’inci etaplarda önümüzdeki süreçte ihale edilecek. 4’üncü etapta rezidanslar, 5’inci etapta ise sosyal donatı alanları yer alıyor. İlk önceliğimiz 4’üncü etabı ihale etmektir. OHAL kalktığı için güvenlik soruşturması çok daha hızlı bir şekilde tamamlanacak. Kentsel Dönüşüm alanındaki yatırım tutarı 400 milyon TL’yi aşıyor.” ifadelerini kullandı.

“Kira yardımları devam ediyor” 

Proje kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle sağlanan kira yardımlarının devam ettiğini belirten Barakazi, “Proje tamamlanıncaya kadar kira yardımları devam edecek. Burada birden fazla hak sahibi durumu var. Bir yapıda birden fazla hak sahibi varsa bunlardan birinin kira desteğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veriyor. İki veya daha fazla hak sahibi varsa onlara kira desteğini biz vereceğiz. Taahhüt ettiğimiz gibi konutların satışları yapıldıktan sonra elde edilen gelirden kira yardımları yapılacak.” diye konuştu.

Barakazi, Milli Savunma Bakanlığı’nca belediyeye devri yapılan 35 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek yeni belediye binasının ihale sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirtti.

Kent meydanı projesi

Mevcut Hükümet Konağı ve Özel İdare hizmet binası alanında uygulanacak olan projeler hakkında bilgi veren Barakazi, “Yeni Hükümet Konağı’nın yapım ihalesi yapıldı. 1 Nolu Sağlık Ocağı alanında yapılacak yeni hükümet konağının ardından kent meydanı projesini hayata geçireceğiz. Alt kısmı otopark, üst kısmı da yeşil alan olarak düzenlenecek. Burayla birlikte İl Özel İdaresi binası alanını da devralacağız. Burayla ilgili de protokol hazır yakın zamanda imzalayacağız. Buranın da altını otopark üstünü de yeşil alan olacak şekilde düzenleyeceğiz. Çarşı merkezinde büyük bir alan yeşil alan olarak düzenlenecek.” dedi.

Beşyol katlı otopark projesi

Beşyol’da bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait köy garajı ile ön kısımdaki ticari alanları kapsayacak şekilde bir proje hazırlandığını vurgulayan Barakazi, “Alt kısmı otopark üst kısmı ise han şeklinde bir proje uygulanacak. Buradaki ticari alanların boşaltılması için ihtarname yazıldı. Bu projemizle ilgili otopark hesabımızda para birikmiş. Buraya mahsus bir kaynağımız da var. İnönü Caddesi ve Gültepe Sokağı kısmına giden yollarda kaldırım genişletme çalışması yapıyoruz. Bu alanda yapılacak işyerlerinin de cephesi dışarı yani anayola bakmayacak. Bir han gibi yapılacak bu alan bu sayede o alanda araç ve yaya yolu da rahatlayacak.” açıklamasında bulundu.

DSİ Parkı’nın devralınması

DSİ parkının devralınmasına ilişkin protokol imzaladığını belirten Barakazi, “DSİ Bölge Müdürlüğü’ de imzaladıktan sonra devri gerçekleşecek. Bu parkımızda bu sene ciddi bir yatırım yapma imkânımız olmayacak ama biraz iyileştirme yapacağız. İleri zamanlarda da orayı mesire alanı olarak düzenleyecek şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.” dedi.

Gülbahar Barajı mesire alanı projesi

Gülbahar Barajı çevresinde bulunan alanları değerlendirmek için proje hazırlığı içerisinde olduklarını aktaran Barakazi, şunları kaydetti: “Önümüzdeki günlerde en fazla yoğunlaşacağımız projelerden birisi olacak. Baraj kenarında Özel İdare tasarrufunda bulunan bir alan var, önümüzdeki süreçte o alan belediyemize devredilecek. Biz bununla sınırlı kalmayacağız, diğer parsellerin de mülkiyetine bakarak mümkünse barajın etrafındaki çevrenin tümünün düzenleyecek şekilde bir proje hayata geçirmek istiyoruz. Bu projeyi hayata geçirmeyi başarabilirsek, bölgenin en büyük mesire alanına sahip olacağız. Türkiye’de de sayılı mesire alanları içerisinde yer alacak.”

Barakazi, yapımı tamamlanan ve devam eden projeler ile planlanan projeler hakkında detaylı bilgi verdikten sonra gazetecilerden gelen soruları yanıtladı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.