Bingöl Çotla Yaylasında bal akışı başladı

Bingöl Çotla Yaylasında bal akışı başladı

Bingöl'ün Çotla Yaylası'nda bal akışı başlarken, burayla ilgili proje kapsamında saha ziyaretleri gerçekleştirildi.

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PİKOM) tarafından desteklenen "CBS Teknikleri ve İHA Tabanlı Multispektral Veriler ile Bingöl İli Mevcut Doğal Kaynaklarının Arıcılık Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi ve Çotla Bal Havzasının Oluşturulması" isimli projede teknik arazi incelemeleri yapıldı.

Proje kapsamında desteklenen Çotla Yaylası'ndaki arıcılar, arılıklarında ziyaret edildi.

Proje ekibi üyelerinden arıcılık uzmanı olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yeninar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Aziz Gül, projenin yürütücüsü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, proje ekibi hocaları ve Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı M. Can Üzer, Çotla'da arıcıları yerinde ziyaret etti.

Çotla Yaylası ve arıcılık konusunda gözlem ve incelemelerini aktaran Yeninar, projede görev aldığından bölgeye ilk defa geldiğini belirterek, zengin arı bitkisi ve florası ile Çotla Yaylası'nın arıcılık için uygun potansiyel oluşturduğunu söyledi. 

Yeninar, "Bölge arıcılarını hem ziyaret ettik hem de proje hakkında yerinde bilgilendirmelerde bulunduk. Henüz projenin başlangıç aşamasında olunduğundan sistemli ve bilimsel çalışmalar ile birlikte bölge ve Bingöl arıcılığına marka değeri olan Bingöl Çotla balının kazandırılması mümkün olacaktır. Bingöl Üniversitesinin bu alanda pilot üniversite seçilmesinin de bölge ve ülke arıcılığına önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyim." dedi.

Çotla Yaylası'nın, nektarlı arı bitkileri açısından zengin olup, arıcılık açısından önemli bir rezerv alanı oluşturduğunu kaydeden Gül de "Proje kapsamında ilk defa saha ziyareti gerçekleştirildi. Proje ekibi üyesi olarak Hatay'dan buraya gelerek, çalışmalara katıldık. Bölgedeki arıcıları ziyaret ederek kovan, arı ve bal durumlarını tespit ettik. Bu yıl mevsim şartlarından dolayı bal verimi biraz düşük gözükmektedir ancak sezon henüz bitmiş değil. Bu yörelerde kaliteli, doğal, organik bal üretimi olursa Bingöl balı pazarda hak ettiği ekonomik değeri tekrar bulabilecektir." ifadelerini kullandı. 

Proje hakkında genel bilgi veren Yüksel ve Üzer ise "Projeye, arıcıları ziyaret ederek başladık. Çotla Bal Havzası Projesi'nin Bingöl geneline yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu projenin bilimsel anlamda başarılı bir şekilde bölgesel kalkınmaya katkı sağlamasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.