Bingöl Mekke'nin fethini kutladı

Bingöl Mekke'nin fethini kutladı

Mekke'nin fethinin bin 388'inci yıldönümü münasebetiyle Bingöl'de "Mekke'nin Fethi" programı yapıldı.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Bingöl Şubesi tarafından, Mekke'nin fethinin bin 388'inci yıldönümü münasebetiyle "Mekke'nin Fethi" programı düzenlendi.

Bingöl Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Mekke'nin fethi ile alakalı olarak hazırlanan sinevizyon gösterimiyle devam eden programın açılış konuşmasını AGD Bingöl Şube Başkanı Halil Tiryaki yaptı.

Tiryaki'nin ardından konuşan Mesut Turan,  Mekke'nin fethinin, put saltanatının, karanlık cahiliye döneminin kapandığı, hakkın batıla galebe çaldığı kutlu bir fetih olduğunu vurguladı.

Fetih, köle düzeninin adil düzen karşısındaki çaresizliğinin nişanı olduğunu söyleyen Turan, "Mekke'nin fethi, bütün bunlardan dolayı Kur'an-ı Kerim'de Fethi Mübin namıyla tesmiye buyrulmuştur. Fetih, şehirlerin anası olan Mekke'nin, en önemlisi de İslam düşmanlarının kalplerinin İslam nuruna açılışıdır." dedi.

"İslam dışı düzenlerde kan, gözyaşı, aşağılanma ve zulüm vardır"

İslam dışı düzenlerin insanlara kan, gözyaşı ve zulümden başka verebilecekleri bir şeylerinin olmadığına işaret eden Turan, "Irkçı emperyalist ve Siyonistlerin işgal felsefesi ile girdikleri yere kan, gözyaşı, tecavüz, aşağılama ve ahlaksızlıkları götürdükleri Afganistan'da Irak'ta Suriye'de Libya’da,  Arıkan’da doğu Türkistan’da ve diğer İslam coğrafyalarında her gün görüp beraberce müşahede ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Fetih, taşlaşmış kalplerin nur ile buluşmasıdır"

"Fethi, köle düzenlerinin tahakkümünden, ezilmekten ve sömürülmekten kurtuluş ve kilitli kalplerin kapılarının İslam'ın nuruna açılması olarak karşımıza çıktığını görüyoruz." diyen Turan,  "Zira fethin gayesi, zulüm ve sömürünün baskı ve tahakkümünden, İslam’ın barış ortamına varışı olduğunu görmekteyiz.  İnsanların yaşama hakkının, inanç ve düşünce özgürlüğünün, akıl ile nesil emniyetinin teminat altına alınmasıdır. Fetih, yüreklerin adalete açılması, taşlaşmış kalplerin nur ile buluşmasıdır. Ayette, 'Kim Allah'ı, Resulünü,  iman edenleri dost ve veli edinirse hiç şüphe yok ki gelecek onlarındır,  Allah'ın taraftarlarınındır.' diye buyuruluyor." şeklinde konuştu.

"Fethin gerçekleşmesi için hicreti iyi idrak etmeliyiz"

Fethin gerçekleşmesi için hicretin anlamının iyice idrak edilmesi gerektiğini söyleyen Turan, son olarak şunları kaydetti:

"Zira hicret,  en çok sevdiği ve değer verdiği şeylerden, kişilerden,  Mekke kadar kıymetli olsa dahi Allah'ın dininin yaşaması için engel olduğu takdirde ondan Allah için vazgeçebilmektir. İşte fetih,  Allah için terk ettiklerinin,  Allah'ın bir lütfu sayesinde, lütfu olarak yeniden terk edenlere bahşedilmesi olduğunu görmekteyiz."

İlahi ve şiir dinletisinin ardından program, daha önce düzenlenen Siyer Sınavı’nda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona buldu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.