BingölMüftüsü Mustafa Topal: Taziye yemekleri dini bir gereklilik değil

Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal, toplumda özellikle taziye sahiplerini maddi külfet altına sokan taziye yemeklerinin dini bir gereklilik olmadığını söyledi.

Müftü Topal, taziye yemeklerinin cenaze sahiplerine külfet olduğunu belirtip taziyeye gelenlerin cenaze sahiplerine külfet olmaması gerektiğini söyledi.

Müftü Topal, taziye yemeklerinin eskilerin gelenekleri olduğunu ancak onların taziye sahiplerine yemek götürdüklerini ifade edip şimdi ise taziye sahiplerinin hazırladığı yemekleri yemenin uygun olmadığını söyleyerek komşuların, derneklerin veya farklı kişilerin taziye sahiplerine yemek götürüp misafirlere yemek ikram etmesinde sakınca olmadığını söyledi.


"Cenaze yemeklerinin cenaze sahibi tarafından hazırlanması problemdir"

Taziye yemeklerinin dini bir gereklilik olmadığını söyleyen Topal, "Taziye yemekleri Anadolu’da cömertliğimizden kaynaklana bir gelenektir. Aslında sadece o değil, daha ziyade kaynağı şudur ki halkımız cenaze evine cenaze günü bir yemek telaşı yaşatmaz ve düşündürmez. Eskiden bütün hanelerde herhangi bir cenaze olduğunda o hane köyde ise köyde, şehirde ise şehirde olan komşuları o haneye yemek pişirtmezler ve en az bir hafta çevreden yemek gelirdi. Bizim şu anki taziye yemekleri buradan kaynaklanıyor. Bu şekilde olursa taziye yemekleri problem olmaz. Ama şimdi problem görünüyor, sebebi de cenaze evi hem cenaze telaşıyla uğraşıyor, acısını yaşıyor hem de yemek hazırlamak zorunda kalıyor. Bizim hoş görmediğimiz taraf budur." ifadelerini kullandı.

"Cenaze sahiplerinin hazırlamadığı yemekler gayet güzel bir uygulama"

Müftü Topal, "Cenaze evine bir külfet olmaması için cenaze evinin yemek yapması doğru değil. İnsanların da komşuların da bunu hoş görmesi lazım, yemek beklememesi lazım. Bu manada düşünürsek yemeği bu şekilde vermek mekruhtur. Ama bazı köylerimiz dernek ile veya farklı bir birliktelik oluşturarak köylerinde bir cenaze olduğunda taziye yemeğini dernekler veriyor ve cenaze evine bir sıkıntı olmuyor. Eski adetlerimizin farklı bir versiyonu olmuş oluyor bu gayet güzeldir. Cenaze evine yemeğin külfet olmaması için tedbir alalım, bazı camilerimiz, mahalle muhtarlarımız bu durumu komşularına söylemişler, taziye yemeği vermeyelim diye, muhtarlar bu yemeği kaldırıyoruz demiş, halk da bunu kabullenmiş bu gayet iyi bir şey. Ama külfet olmayacaksa bir dernek veya farklı bir oluşum yapıyorsa bunun bir mahsuru olmaz." dedi.

"Taziyeye gelenler cenaze evine külfet olmasın"

Müftü Topal, "Bu külfeti ortadan kaldırmak lazım. Şunu da belirtelim, cenaze evine taziyeye gelenler yemeğe gelmiyor ki aslında hasbelkader orada bulunmak zorunda olanlara verilir. Taziyede 200-300 kişi varsa onlara yemek vermeye gerek yok. Ama il dışı, yurt dışı veya uzak bir yerden gelmiş cenazenin akrabaları bir tarafa gidemedikleri için onlara ister istemez yemek verilecek, işte bu yemeği cenaze evi vermesin, komşular, dernek veya başkaları versin. Diğer taraftan da taziyeye gelenler de yemeği beklemesin bu doğru değil. Taziyeye gelenler cenaze evine külfet olmasın. Taziyelerini yapıp ayrılsınlar. Biz bunu diyoruz ve en güzeli de budur. Taziye yemeği dinimizin bir vecibesi değil, bunu böyle bilmek lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.