Bir silikozis hastası daha hayatını kaybetti

Bir silikozis hastası daha hayatını kaybetti

Bingöl’de bir silikozis hastasının hayatını kaybetmesiyle bu hastalık nedeniyle Karlıova ilçesinde ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi.

Bingöl Devlet Hastanesinde tedavi gören, Karlıova'nın Taşlıçay köyü nüfusuna kayıtlı Faysal Demir (36), yakalandığı silikozis hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Demir'in ölümüyle bu hastalık nedeniyle Karlıova ilçesinde ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi.

Karlıova ilçesinde,  1994-2004 yıllarında, İstanbul’da "merdiven altı" diye tabir edilen kaçak atölyelerde, kum ve hava ile kot taşlama işinde çalışırken, silikozis hastalığına yakalananların durumu, her geçen gün daha da ağırlaşıyor.  İlçede şuan, silikozisin pençesinde olan hastalardan 5'inin durumu ağır olmak üzere 110 işçinin daha olduğu belirtildi.

Silikozis hastaların sürekli sorunlarını dile getiren Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaaslan, bugün silikoizis hastalığından hayatını kaybeden 36 yaşındaki Faysal Demir ile birlikte Türkiye’de silikosizten 70’inci ölüm, Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde ise 17’inci ölüm olduğunu söyledi.

Karaaslan, "Genç fidanlar gidiyor. Kotlar beyazlıyor, gençlerin hayatı kararıyor. Üzgünüm, aile burada çok perişan.  8 kardeşten 2’ncisi gitti. Buna bir dur demek istedik durduramadık. Bir bir hayatını kaybediyorlar. Burada iki kardeşi daha var, acıları çok büyük. Faysal’ın geride bıraktıkları var. Onlara sahip çıkmak zorundalar. Şu anda daha bu hastalıktan kaybettiğimiz Serdar’ın babası bulunuyor." dedi.

"Türkiye’de bin 500 kişi silikozis hastası var"

Silikozis hastalarının, sorunlarının hal edilmesi için yetkililere seslenen Karaaslan, "Silikozis hastalığından bir bir bu çocuklar gidiyor. Geride kalan eşleri ve çocukları var. Devletin onlara sahip çıkması lazım. Lütfen lafta değil, sözde değil; bunu yerine getirsinler. Maaşları yetersiz, maaşlarını artırsınlar.  Geçmiş dönemde müracaat edenler emeklilik hakkı elde ettiler fakat şu andaki durumda bu hakkı elde edemeyenler var. Özürlü maaşı alıyorlar. Özürlü maaşı kesilince geride kalan çocuklarına hiçbir şey kalmayacak. Ne olur bunlar için bir hak tanımasını istiyoruz. Bu hastalara bir hak istiyoruz, sürekli bir hak.  Türkiye’de bin 500 kişi silikozis hastası var. Bunların sorununu hal edemiyorlar mı? Bunların halledilmesini istiyoruz. Bunların sesinin yetkililer tarafından duyulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Silikozis hastalığından önce kardeşini şimdi ise ağabeyi kaybettim"

Ahmet Demir,  bu hastalıktan daha önce kardeşini şimdi ise ağabeyi Faysal Demir'i kaybettiğini söyledi.

Hastalık dönemlerinde yaşadıkları sıkıntıları gözyaşları içerisinde anlatan Demir,  "Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız sizden rica ediyorum, Taşlıcay köyümüzde 17 kişi hayatını kaybetti, 90 kişi halen hastalığın pençesinde.  2 aydır, evime gidemiyorum,  kardeşimi hastaneden hastaneye götürdüm.  Bu hastalara bir çare bulun." diye konuştu.

Taşlıca köyünde oturan Mustafa Dündar da şunları söyledi: "Daha önce aynı hastalıktan çocuğum Serdar’ı kaybettim.  Geride 3 yetim çocuğu kaldı. Onun eşi, çocukları kirada kalıyor. Ufak bir maaşı var, onunla geçinemiyorlar.  Devlet bu hastalara ve geride kalan çocuklarına baksın ."

İLKHA









Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler