Bir yeminle birçok fiil kastedilirse kaç defa kefaret gerekir?

Bir yeminle birçok fiil kastedilirse kaç defa kefaret gerekir?

Birbirinden farklı fiiller için tek yemin edilirse ve sonradan bunlardan dönülürse her biri için ayrı kefaret vermek gerekmez.

Birbirinden farklı fiiller için tek yemin edilirse ve sonradan bunlardan dönülürse her biri için ayrı kefaret vermek gerekmez. Şöyle ki; bir kimse "Allah'a yemin olsun ki bundan sonra meyve suyu, ayran ve çay içmeyeceğim" diye yemin eder de sonrasında tamamını yaparsa sadece bir kefaret yeterlidir. Her biri için ayrı ayrı kefaret vermek gerekmez.

Fakat her bir fiil için ayrı ayrı yemin lafızları kullanılırsa kefaretlerin de ayrı ayrı verilmesi gerekir. Bu ise şu şekildedir; "Allah'a yemin olsun ki bundan sonra meyve suyu, yemin olsun ki ayran ve yemin olsun ki çay içmeyeceğim (İbn Kudâme, El Muğnî VIII, 84).

Yeminin kefareti ise ayeti kerimede geçtiği üzere şu şekildedir;

Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hâllisinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Kim (bu imkânı) bulamazsa, onun keffareti üç gün oruç tutmaktır... (Maide 89)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.