Bitlis ekonomisine büyük katkı sunan üzüm hasadına başlandı

Bitlis ekonomisine büyük katkı sunan üzüm hasadına başlandı

Bitlis'in Hizan ilçesinde, 14 bin dekar alan üzerinde üretilen ve ilçe ekonomisine yıllık 48 milyon TL katkı sunacak organik üzüm hasadına başlandı.

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı 13 köyde üretimi yapılan organik üzümden, 14 bin dekar alanda 12 bin ton verim elde edilmesi bekleniliyor. Yaklaşık 350 ailenin üretim yaptığı üzüm, hem çiftçiye hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sunuyor.

Dağlık Hizan köylerinin yamaçlarında kurulan üzüm bağlarında, 12 çeşit üzüm yetişiyor. Yetiştirilen üzümler, iç piyasada taze olarak tüketilmekle birlikte, kış aylarında kullanılmak üzere; pekmez, kuru üzüm ve pestil olarak da imal ediliyor. 

Üzüm hasadıyla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknikeri Emrullah Yurtada, Hizan ilçesine bağlı 13 köyde, 14 bin dekar alanda hasadına başlanan üzümde, yaklaşık 12 bin ton civarında verim beklediklerini belirtti.

"Verimli üzüm hasadında 48 milyon TL gelir bekliyoruz"

Bu yıl üzüm hasadının verimli olduğunu, ilçe ekonomisine yaklaşık 48 milyon TL katkı sunmasının beklentisi içerisinde olduklarını dile getiren Yurtada, "Bugün Hizan ilçemizde başlanan üzüm hasadını yerinde görmek için teknik ekiplerimizle birlikte buradayız. Hizan ilçemiz, dağlık ve yamaç arazilere sahip olduğundan dolayı genellikle düz alanlarda tarla bitkileri yetiştirilmektedir. Yamaç arazilerde ise hem getirisi yüksek hem de işçiliği fazla olmayan meyvecilik yapılmaktadır." dedi.

"13 köyde yaklaşık 350 aile tarafından 12 bin ton üzüm üretimi yapılmaktadır"

Üretilen üzümlerin iç piyasada sofralık olarak tüketildiğini vurgulayan Yurtada, şunları söyledi:

"İlçemizde yaklaşık olarak 14 bin dekar alan üzerinde 12 bin ton civarında üzüm üretimi yapılmaktadır. 13 köyde yaklaşık 350 aile tarafında üretim yapılmakta. Genelde üretilen ürünler, iç piyasada sofralık olarak tüketilmektedir. Sofralık tüketiminin yanında ilçe halkı, genelde kışlık tüketim amacıyla pekmez, kuru üzüm ve pestil yapılmaktadır. Ekstra artan ürün olunca da çevre illere gönderiliyor. İlçe ekonomisine yıllık katkısı ise yaklaşık 48 milyon TL'dir. Hizan ilçesinde başta tayfi, miri ve sinciri üzüm çeşidi yetiştirmekle birlikte 13 köyümüzde 12 çeşit üzüm mevcuttur."

Yaklaşık 40 yıldır üzüm yetiştirdiğini belirten Hizan ilçesine bağlı Gayda Yolbaşı mezrasında çiftçilik yapan Ali Yaygaç, bu yıl üzüm hasadından bir hayli memnun olduklarını söyledi.

Yaygaç, "Bölge olarak genellikle siyah miri üzümünü tercih ediyoruz. Çok güzel bir verim elde ediyoruz. Satış noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Genel olarak Hizan, Tatvan ve Bitlis merkezde üzümü tüketiyoruz. Kilosunu 3 ile 4 TL arasında satıyoruz. Verimi, bakımına bağlıdır. İyi bakarsanız, güzel verim elde edersiniz: Bakarsanız bağ olur, bakmasanız dağ olur." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler