BM Kuzey Kore'yi kınadı

BM Kuzey Kore'yi kınadı

​Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore tarafından dün gerçekleştirilen başka bir balistik füze denemesini kınadı.

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore tarafından dün gerçekleştirilen başka bir balistik füze denemesini kınadı. BM Genel Sekreteri António Guterres ve BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’ye yaptığı çağrıda bu tür faaliyetlerinin durdurulması ve nükleer silahlardan arındırılması uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreterlik sözcüsünün António Guterres adına yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore’nin füze denemelerinden vazgeçmesi, BMGK’nin aldığı kararlara uyması ve ayrıca nükleer silahlardan arınma adına hava sahasını samimi bir şekilde keşiflere açması,” çağrısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca en son füze denemesinin BM Güvenlik Konseyinin 3 Eylül’de oybirliği ile aldığı yaptırım kararlarının “açıkça ihlali” olarak nitelendirildi.

Açıklamada ayrıca Guterres’in Kore Yarımadası’ndaki durumu, yaklaşan BM Genel Kurulunda ilgili tüm taraflarla tartışmaya açacağı belirtildi.

Dün gerçekleşen ve Japonya’nın üzerinden geçen Kuzey Kore’nin balistik füze denemesi üzerine BMGK acil istişare toplantısı yaparak, “Kuzey Kore’nin bu tür denemelerle bölge ve dünya barışını kasıtlı olarak tehlikeye soktuğu,” belirtilerek endişelerini dile getirmişlerdi.

Balistik füze denemesini “aşırı provokatif” olarak nitelendiren BM Güvenlik Konseyi üyeleri, “Kuzey Kore'yi ölçüsüz eylemleri nedeniyle kınıyor ve ülkenin bu tür tüm eylemleri derhal durdurmasını talep ediyoruz,” açıklamasında bulundular.

Konsey'in istişareler sonrasında yayınladığı basın toplantısında, “BM Güvenlik Konseyi olarak Kuzey Kore’nin eylemlerinin sadece bölge ülkeleri için değil, tüm BM üyesi ülkelere yönelik bir tehdit olduğunu vurguluyor ve Kuzey Kore’yi Güvenlik Konseyinin aldığı kararlara uymaya davet ediyoruz.” denildi.

Güvenlik Konseyi ayrıca, Kore Yarımadası'nda ve Kuzeydoğu Asya'da barış ve istikrarın sürdürülmesinin önemini yineleyerek duruma barışçıl ve diplomatik bir çözüm getirmede diyalog yollarının çözümü kolaylaştıracağını vurguladı. (Ahmet Salim Çakar- İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.