Boko Haram: Kızları bırakabiliriz!

Boko Haram: Kızları bırakabiliriz!

Nijerya'da 200 kız öğrenciyi kaçıran Boko Haram, yeni bir video yayınladı ve kaçırdığı kızları serbest bırakma karışılığında tutuklu Boko Haram üyelerinin serbest kalmasını istedi

AFP'nin haberine göre, kaçırılan kızların da görüldüğü videoda, örgüt lideri Ebubekir Şekau hapisteki Boko Haram üyeleri salıverilmeden ellerindeki kızları bırakmayacaklarını söyledi.

Boko Haram, 14 Nisan'da Borno eyaletinin Chibok kasabasında çoğu Hıristiyan, 276 ortaokul öğrencisi kızı kaçırmıştı. Kızlardan 223'ü halen kayıp.

Şekau, yayımlanan son videoda, çarşaf giydikleri ve Fatiha suresi okudukları görülen kızların İslam dinini seçtiğini öne sürdü. Kızları kaçıran Boko Haram daha önce de bir video yayımlamış ancak söz konusu görüntülerde sadece örgüt üyeleri görülmüştü.

Öğrencileri arama çalışmaları devam ederken, Borno eyaleti valisi Kashim Shettima, kızların nerede olduğuna dair istihbarat sahibi olduğunu söylemişti. Kızların görüldüğü tahmin edilen yerlere dair bilgileri, doğrulatmak için orduya ilettiğini belirten Shettima, öğrencilerin Nijerya'dan Çad ya da Kamerun'a geçirildiğini düşünmediğini sözlerine eklemişti.

Adı yerel dilde "Batı eğitimi günahtır" anlamına gelen Boko Haram, 2009'da önemli bir strateji değişikliğiyle Nijerya'nın kuzeyinde İslam devleti kurmayı amaçladığını duyurdu.
Özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, 2009'dan bu yana düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu. ABD 2013 yılında Boko Haram’ı "terör örgütü" olarak ilan etti.


AFP ajansının, 5 Mayıs'taki Gamboru Ngala eyaletinde Boko Haram örgütü tarafından düzenlendiği düşünülen saldırının ardından geçtiği fotoğraflarda yanmış bir evin önünde "Kimse Yok Mu" yardım derneğinin yaptırdığı bir hayrat görülüyor.

BATILI ÜLKELER VE İSRAİL OLAYI İŞGAL İÇİN FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İslamcı Boko Haram örgütüyle ilgili bir güvenlik zirvesi yapılması çağrısında bulundu. Arama çalışmalarına destek veren Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği de olası bir zirveye katılabileceklerini açıkladı. Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, İsrail'den bir terörle mücadele ekibinin de arama çalışmalarına katılmak üzere ülkeye gideceğini söyledi.

GÜLEN KINADI!
Fethullah Gülen de Nijerya’da kaçırılan kızların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Kızların kaçırılmasını kınayan Gülen, mesajında şöyle dedi:

“Nijerya’daki yüzlerce kız öğrencinin kaçırılması hadisesi elem ve esef vericidir. Bu insafsız ve anlamsız fiili kınıyor ve faillerini bir an önce kız çocuklarını serbest bırakmaya davet ediyorum. Eğitim alma hakkı, İslam’ın da hem erkek hem kadın için garanti altına aldığı temel insan haklarındandır. Bu hakları kısıtlamaya çalışmak hatadır ve sadece bazı şahsi ve siyasi mülahazalara hizmet eder.”

“Eğitim birçok sosyal problemin kaynağı olan cehalete karşı da en güzel aşıdır” diyen Gülen, “Nijerya’daki kız öğrencilerini kaçırma hadisesi bu öğrencilerin ve ailelerinin insan haklarını ihlal olduğu gibi yüksek insani değerlerin benimsenmesini netice verecek bütüncül bir eğitim anlayışına olan ihtiyacın altını bir daha çizmiştir. Kaçırılan kız öğrenciler, onların aileleri ve Nijerya halkı için duacıyım” ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.