Bu neyin tahammülsüzlüğü?

Bu neyin tahammülsüzlüğü?

Liselerde okutulan ortaöğretim 9’uncu sınıf tarih ders kitabından Kürtlerin İslamlaşması ile ilgili bölümler çıkartıldı.

Kemalist sistemin “Kürt yoktur” anlayışının ne gibi acılara neden olduğu herkesin malumu… Ret, inkâr ve asimilasyon politikaları uzun yıllar eleştirellere neden oldu. Hak ve özgürlüklerin önündeki engeller hep tepki ile karşılandı.

Son 20 yılda ciddi eksiklikler olsa da yaşanan olumlu gelişmelerin gelecek adına umut verdiğini kimse inkâr edemez. Ancak ne var ki, son birkaç yıldır adeta geriye doğru bir dönüş yaşanıyor.

Liselerde okutulan, ortaöğretim 9’uncu sınıf tarih ders kitabının içeriğine inkârcı bir zihniyetle müdahale edilmesi, bu geriye dönüşün somut bir ifadesi oldu.

"El-Belazuri’nin Fütuhu'l Buldan” adlı eserinde verdiği farklı kavimlerin İslamlaşma süreci ile ilgili gerçek tarihi bilgiler ve araştırma kitabının görseli, 9’uncu sınıf tarih ders kitabının 2019 baskısında 183’üncü sayfasında yer alırken, bu bilgiler aynı kitabın 2020 yılı baskısından çıkarıldı.

Kitabın 2019 baskısında, İslam'ın Araplar dışında Türklerin, acemlerin, Berberilerin ve Kürtlerin arasında benimsenmesinden bahsedilirken bu yılki yeni baskısında Kürtler yok sayıldı.

Kitabın 183’üncü sayfasında yer alan “İslamiyet Araplar ve Türkler dışında acemler, berberiler ve Kürtler tarafından da benimsendi” ifadesi, “İslamiyet Araplar ve Türkler dışında acemler ve berberiler tarafından da benimsendi” şeklinde değiştirilerek cümleden sadece Kürtler kelimesi çıkarıldı.

Ayrıca ders kitabının 2019 baskısında, sahabe Caban el Kurdi’den bahsedilirken ve Kürtlerin Müslümanlaşma sürecinin Hazreti Muhammed (sav) döneminde başladığı aktarılırken, kitabın 2020 yılındaki baskısında bu bilgiler de çıkarıldı.

Yine kitabın 2019 baskısında, el Belazuri kaynak gösterilerek ilmi veriler eşliğinde, cezire bölgesinin, yani Kürtlerin Müslümanlaşmasının ufak çatışmalar hariç barış yolu ile olduğu gerçeği anlatılırken, 2020 yılında bu bilgi de kitaptan çıkarıldı.

2019 yılında “Kürtler, Araplardan sonra Müslümanlığı kabul etmiş ilk topluluktur” denilirken, 2020 yılında sanki Kürt yokmuş gibi bir yaklaşım sergilenmesi kamuoyu tarafından büyük bir tepki ile karşılanıyor.

Hatırlanacağı üzere geçen yıl MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, 9. sınıflarda okutulan tarih kitabında Kürtler için 'Araplardan sonra Müslüman olan ilk topluluklardan' ifadelerine itiraz etmiş ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a mektup yazmıştı.

2020 yılındaki tarih kitabında Kürt ifadelerinin çıkartılmasının bu mektubun etkisi ile olduğu düşünülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.