Büyümek için yatırımcılara desteklerin verilmesi gerekir

Büyümek için yatırımcılara desteklerin verilmesi gerekir

Bingöl’ün Solhan ilçesinde İş adamı, girişimci ve müteahhitlerle bir araya gelen İşletme Yönetim Organizasyon profesörü Ahmet Diken, büyümek için yatırımcılara büyük desteklerin yapılması gerektiğini belirtti.

Solhan'da İş adamı, girişimci ve müteahhitlerle bir araya gelen İşletme Yönetim Organizasyon profesörü Ahmet Diken, büyümek için yatırımcılara büyük desteklerin yapılması gerektiğini söyledi.

Aslen Solhanlı olan Diken, Solhanlıların iş imkânları ve yatırımları hakkında bilgi aldı ve istihdam sağlaması ile ekonomi ile ilgili sorunların çözüleceğine dikkat çekti.

Sohbet ortamında geçen ve katılımcıların da fikirlerini paylaşarak gerçekleştirilen programda, Diken, yaşanan göçlere ve göçlerin etkilerine değinerek  “Gerçekten kendi kültürel köklerinden kopan insanlar orada (metropol şehirlerde) bir birini tanımadığı için kültürel erozyon başlıyor, tahribat başlıyor. Ailelere bakıyoruz, bazı ailelerde çeşitli travmatik hadiseler olabiliyor. Üzüntü verici şeyler olabiliyor. Dağılıyor bazen aileler… Dolayısıyla bu kolay bir şey değildir. Onun için mümkün mertebe polisiye tedbirler ile değil ama ekonomik olarak, sosyal olarak insanları kendi yaşadıkları yerlerde tutmak lazım. Bunu yapabilmek için de doyurmanız lazım orada. İnsanlar orada karınlarını doyurmalı, para kazanmalıdır. Gelecek ile ilgili ümit ile bakabilmeli, çocuklarını eğitebilmeli… Mesela her ilde bir üniversitenin kurulması, şehrin ekonomik hayatını biraz canlandırmak yanında da göçü engellemektedir. Çocuğunu üniversitede okutmak için göç edip gidiyor. Bu da ‘bak senin şehrinde de üniversite var, çocuğunu orada okut, orada kal’ demek oluyor.  Bunları yapmak gerekiyor. Dolayısıyla bizim bu anlamda güçlü olmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

“Yoklukla bir şey kuramazsınız”

Bir işte uzman olma gerektiğini belirten Diken, "Öncelikle pazı sıkıntıları sorarsam, finans sıkıntısı, sermaye sıkıntısı, yetiştirilmiş iş gücü sıkıntısı var dersiniz. Bunlar doğru ama temel sorun bu değildir. Temel problem ‘mental’dir, zihinseldir, akıl ile alakalıdır. Aklımızı kullanmakla alakalı bir olaydır. Temel problem yönetim ile ilgili bir problemdir. Yönetsel olarak doğru şeyler yapmamız gerekiyor. Adam sütü sağıp bize verecek biz de ayran yapıp satacağız. Biz buna alışmışız. Ee Arttır, ne yapayım süt yok. Sütü arttır. Yok. Onun için doğru şeyler yapmamız lazım, peşine düşmek gerekir. Sorduğumuzda ‘ne iş yaparsın?’ diye ‘her işi yaparım abi’ derler. ‘Ne iş olsa yaparım’ diyorsan hiçbir işten anlamıyorsun. Bir konuda uzman olman lazım, bir konuyu bilmen lazım. Her işi yaparım diye bir şey yapmayın, bu doğru değildir.” şeklinde konuştu.

Üretimin Türkiye için önemli olduğunu ve istihdama katkı sağladığını ifade eden Diken, "Ürettiğiniz zaman istihdam meydana getiriyorsunuz, çünkü işsizliğiniz var bunu çözmeniz lazım. Ürettiğiniz zaman satmanız lazım ve yurt içine belli bir kapasite var yurt dışına açılmak zorundasınız. Yurt dışına açıldığınız takdirde memlekete döviz geliyor. Döviz geldiğinde döviz açığınız var ve bunu kapatıyorsunuz. Bu Türkiye’nin olmazsa olmazıdır. İşletmelerimiz böyle bir kabuk değiştirdi.” ifadelerine yer verdi.

Programa katılanlar, yaptıkları işler ve pazar ağını paylaşıp karşılaştıkları sıkıntıları ve yatırımlar hakkında paylaşımlarda bulundular.

Prof. Dr. Diken, katılımcıların paylaşımları doğrultusunda bazı bilgiler aktararak, memleketine gelmişken buradaki yatırımları öğrenip katkı sunma gayretiyle bu programa katıldığını söyledi.İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.