Çağımızı okuyarak yeniden dizayn etmemiz gerekiyor

Çağımızı okuyarak yeniden dizayn etmemiz gerekiyor

İslam dünyasındaki parçalanmışlıkların, kan ve gözyaşlarının arkasında Emperyalist güçlerin olduğunu belirten Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “Müslümanlar olarak bizim yeniden kendimize gelmemiz ve çağımızı okuyarak yeniden dizayn etmemiz gerekiyor.” dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) tarafından düzenlenen “Bir Medeniyet Merkezi Olarak Ortadoğu” sempozyumuna katılan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve MAÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ceylan Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Sosyolojik ve siyasi yapısının Ortadoğu’da yaşayan halkları memnun edecek durumda olmadığını belirten Bağlı, “Bu nedenle bizim kendimize bir özeleştiri yapmamız ve burayı tarihi misyonuna uygun, sahip olduğu geleneklere layık olacak bir coğrafya haline getirmek için şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor. Bu sempozyumun buna katkıda bulunacağına inanıyorum. İnşallah bundan sonra bu coğrafyada farklıların bir arada barış ve kardeşlik içinde yaşamasının nasıl mümkün olabileceğine yönelik hem akademik hem de toplumsal çalışmaları birlikte yürütmek zorundayız. Bu uzun bir yoldur, her bir yolun taşlarını döşemek gerekiyor, bu da önemli bir taştır. Bu programın farklıların bir arada barından Mardin’de düzenlenmiş olmasını anlamlı buldum.” dedi.  

“Ortak bir payda etrafında buluşulmalı”

Ortadoğu’da var olan sorunları çözümünün, tüm farklıların ortak bir payda etrafında buluşmasıyla mümkün olabileceğini ifade eden Bağlı, Müslümanların İslam’a olan inançlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Bağlı, “Barış ve huzur dini olan, aynı zamanda huzursuzluk çıkaranlara karşı da güçlü bir direnç gösteren İslam’ın temel prensiplerine yeniden bağlanması gerektiğini söylersem zannedersem abartmış olmam. Müslümanlar biran önce kendine çeki düzen vermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Kan, gözyaşı ve ölümlerin arkasında emperyalist ülkeler var”

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ceylan ise Ortadoğu’nun dünyanın merkezi olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Kavramsal olarak bakıldığında Ortadoğu benim için değil Batı’ya göre Ortadoğu’dur. Bizim için buralar dünyanın merkezidir, İslam’ın ve medeniyetin dünyaya yayıldığı bir yerdir. Bütün bu parçalanmalarının, tüm bu kan, gözyaşı ve ölümlerin arkasında Emperyalist ülkeler vardır. Müslümanlar olarak bizim yeniden kendimize gelmemiz ve çağımızı okuyarak yeniden dizayn etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde bu gözyaşı ve ölümler devam edecek, Emperyalist ülkeler de bizi sömürmeye devam edecekler.”

İLKHA











Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.