Camiler aynı zamanda eğitim-öğretim merkezi olmuşlardır

Camiler aynı zamanda eğitim-öğretim merkezi olmuşlardır

​Bingöl’ün Solhan ilçesinde düzenlenen “Camiler ve Din Hizmetlileri Haftası” programında konuşan Muş İl Müftüsü Alettin Bozkurt, camilerin öneminden bahsetti.

Solhan İlçe Müftülüğü tarafından organize edilen “Camiler ve Din Hizmetlileri Haftası” programında konuşmacı olarak katılan Muş İl Müftüsü Alettin Bozkurt, "Cami aynı zamanda bir eğitim öğretim merkezi olmuştur. Camiler İslam ülkelerinin mührü ve tapusudur.” dedi.

Solhan Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen rogramına Kaymakam Fatih Okumuş, Muş İl Müftüsü Alettin Bozkurt, Solhan Belediye Başkan Vekili Ali Söylemez, Arakonak Belediye Başkanı Mustafa Döner, İlçe Müftüsü Ali İkiz, Ak Parti İlçe Başkanı Nihat Doğu, Kurum amirleri, Din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Programının açılış konuşmasını yapan Solhan İlçe Müftüsü Ali İkiz, Diyanet İşleri Başkanlığının her yılın ekim ayının ilk haftasında, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutladığını anımsattı.

Müftü İkiz, “Özellikle bu haftayla ilgili sahip olduğumuz medeniyet sahip olduğumuz medeniyetin güzelliği bunun çerçevesinde camilerimizin ve din görevlilerimizin İslam medeniyetindeki konumlarını bir şekilde sizlere anlatmaya çalışıyoruz. Bu yılda temamız cami ‘medeniyet ve şehir’ bu çerçevede bütün yurt genelinde 81 ilimizdeki müftülüklerimizde ve ilçe müftülüklerinde bu konuyla ilgili konferanslar etkinlikler yapılmakta biz de rica ettik. Başlangıç itibariyle Sağlık Meslek Yüksekokulunda bir konferans verdik. Bununla ilgili, şimdide kıymetli Muş Müftümüz, Camii Şehir ve Medeniyet temasıyla bir konferans düzenlemeyi uygun gördük. Hocamıza rica ettik, sağolsun bizi kırmadılar geldiler. Bunun haricinde başka etkinliklerimizde olacak Allah nasip ederse hazırlıklarını şimdiden başlatıp ilerleyen zamanlarda bir kermesimiz olacaktır.” dedi.

Programda bir konuşma yapan Solhan Kaymakam Fatih Okumuş da, “Camiler ve din görevlileri haftası vesilesi ile bir araya geldik. Dolayısıyla bütün Diyanet teşkilatımızın çalışanlarının camiler ve din görevlileri haftalarını kutluyor, tebrik ediyorum. Şimdi camii şerif ve medeniyet ekseninde ben cami merkezli olarak söylemem gerekirse Ayet-i kerimede olduğu gibi mescit secde edilen yer, camii ise toplayan bir araya getiren demektir. Zaten ilk kullanıldığı yıllarda el-mescid’ul camii olarak kullanılmıştır. Cami malumlarınız olduğu üzere yani ilk mescit Kâbe’dir. Kâbe için Beytullah Allah’ın Evi olarak adlandırılır. Peygamberimiz nübüvvet ile görevlendirildi. Onun nübüvvetiyle cihan şeref buldu. Mekke müşrikleri zulüm ediyorlardı. Müşrikler Ebu cehiller o zamanın Ebu cehilleri Müslümanlara zulüm ediyorlardı, şimdide var Myanmar da var, Yemen’de var, Suriye’de var. Ebu cehiller hiç dünyada eksik olmuyor.” dedi.

"Kurtuluş savaşımızın fitili camilerimizde ateşlenmiştir"

Daha sonra günün önem ve anlamına binaen konuşan Muş Müftüsü Alettin Bozkurt, “Unutmayalım ki kurtuluş savaşımızın fitili camilerimizde ateşlenmiştir. Örnek istiyorsanız milli şairimiz merhum Mehmet Akif, Kastamonu Nasrullah Camiinde yaptığı vaazlarda Kastamonu halkı cephelere koşmuştur. Daha öteye gidecek olursak 26 Ağustos 1071'de Cuma günü bütün hatipler okudukları hutbede Alparslan ve ordusuna dualar ediyor ve adaklar adıyordu ve gözyaşları sel olup akıyordu. Cuma namazından hemen sonra o büyük komutan yaşlı gözleriyle mücahit askerlerine şöyle hitap eder, 'Kardeşlerim şu saatte ben düşmana hücum etmek istiyorum. Ya gayeme erer ya da şehit olurum, cennete giderim. Sizlerden arkamdan gelmek isteyen gelsin, istemeyenlerde gidebilirler. Şimdi ne emreden bir asker nede emrolunan bir asken vardır' diyor ve yakın tarihimizde de 15 Temmuz 2016 ya gelelim o tarihte camilerimizin minarelerinden yükselen mübarek müezzinlerimizin, imamlarımızın sala ve ezan sedalarıyla halkımız sokağa çıkmış onların güçlerine güç katmıştır. Halkımız tanklara, toplara, F16’lara göğüslerini siper ederek darbeyi durdurmuş ve darbecilerin hayallerini kursağında bırakmışlardır. Bundan dolayı diyoruz kardeşlerim camilerimize sahip çıkalım. Camilerimize özen gösterelim. Çocuklarımızı, kadınlarımızı camilerden uzak tutmayalım.” dedi.

“Allah’tan başka hiç kimseden korkmayanlar mescit inşa edebilirler”

“Allah’ın evlerini mescitleri ancak Allah’a iman eden ahirete inanan, namazını dost doğru kılanlar, zekâtını verenler ve Allah’tan başka hiç kimseden korkmayanlar mescit inşa edebilirler.” Ayetini hatırlatan Müftü Bozkurt, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Bir insan cami için çalışıyorsa, bir insan camiye arsa veriyorsa, bir insan camiye gidip gelmeyi kendine şiar edinmişse o insanın mümin oluşunun bir şiarıdır bir alametidir. Allah Resulü hadisi şeriflerinde ‘Bir insan camiye gidip gelmeyi kendine adet edinmişse öğle namazını kıldığı zaman ikindi ezanını bekler ardından akşam azanını bekler ve devamlı cami muhabbetine sahip olan devamlı gidip gelmeyi kendine şiar edinmişse o insanın mümin olduğunun bir alametidir, ona şahitlik ederiz’ demiştir.”

“Cami milletimizi birleştirmede çimento ve harç işlemi görmektedir”

Mescidin secde edilen yer olduğunu söyleyen Bozkurt, “Caminin ise Arapçada toplayan, birleştiren, bir araya getiren anlamına gelir. Üniversite ile aynı kökten gelmektedir. Ona cami denilmesi ise ümmetin kültür seviyesini yükseltmesinden dolayıdır. Cami milletimizi birleştirmede çimento ve harç işlemi görmektedir. Eskiden cami, sadece ibadethane değildi. İmam ve yetkililer; bekarları, işsizleri, muhtaçları, yolda kalmışları, cenazesi olanları tespit eder ona göre adım atarlardı, bu amaçla kullanılmıştır.” dedi.

İLKHA









Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.